2019-07-18 16:49:50• hírek • x

Kontaktlencse vagy szemüveg: ez a nyári vakáció nagy dilemmája. A szakértő segít

A szemüvegesek és a kontaktlencsét használók számára a kirándulások igazi fejtörést okoznak. Vajon cseréljék-e egyiket a másikra a nyári kalandok idejére?

 Elsődleges tanács: készüljön fel idejében a vakációjára, a fürdőruha, túrabakancs mellett hagyjon elég időt látszerészének is az esetlegesen rendelésre érkező, raktáron nem tartott, speciális megrendelések idejében történő leszállítására.

 

Egyedi megoldások egyedi helyzetekre

 

A szatmárnémeti Optiwell szakértőivel beszélgettünk arról, mely látásjavító alkalmatosságot ajánlják a szabadidős tevékenységektől függően. Már az első percben kihangsúlyozták, hogy a hibás választás kényelmetlen érzéshez, diszkomforthoz vagy akár sérülésekhez is vezethet, ezért fontos kiemelt figyelmet szentelni a kérdésnek.

 

 

Ezen kívül azt is jó tudni, hogy mint általában más területeken, itt sem létezik az univerzális, minden célnak megfelelő eszköz. Érdemes céleszközöket beszerezni az optikai korrekciók területén is, ha valaki olyan szabadidős tevékenységet űz, ami megköveteli ezt.

 

Ezeket beszerezve valóban a szeretett hobbynak szentelheti az idejét, ahelyett, hogy bosszankodna a nem megfelelő korrekció okozta kellemetlenségeken.

 

Legyen szó nyugalmas vagy mozgalmas időtöltésről, van megoldás! Vegyük sorra, mivel tölthetik pihenőidejüket a vakációzók, ami az optikai korrekció megváltoztatására adhat okot. 

 

 

Túrázós vagy vizes időtöltés és a lencse

 

Ezekhez a programokhoz a kontaktlencse leginkább a tapasztalt viselőknek ajánlott. Tapasztalatlanok számára akkor ajánlott, ha előtte beszereztek kellő mennyiségű információt optometristájuktól, vagy szemészüktől, akiktől vásárolták a készletüket.

 

A szembe kerülő, apró homoktól, szemcséktől, vagy akár a tengervíz okozta sólerakódástól sérülhet a kontaktlencse. Alá kerülve, a szaruhártya lencse felőli felszínét is érheti sérülés.

 

Nyilván, ezek az esetek nem tartoznak a maradandó sérülések kategóriába, de elronthatják a napi (vagy heti) programot, ha felkészületlenül éri a viselőt.

 

 

Ajánlott az egy napra használható kontaktlencse beszerzése, mivel ez eldobható egyszeri viselés után. Nem igényel ápolószereket és “balesetek” esetén költséghatékony tud lenni. Ezek általában 30 darabos kiszerelésben kaphatóak és ajánlott tartalék készletet is vinni, ha magasabb rizikójú közegben (poros, sós vizes) tervezi valaki az idejét eltölteni.

 

Karcos vagy kényelmetlen?

 

A kényelmetlenné vált vagy meghibásodott kontaktlencsét ajánlott azonnal lecserélni. Hibás állapotában amúgy is elvonja a viselője figyelmét, mert könnyezve, szúródó érzéssel nem teljes a kikapcsolódás. A hibás állapotban túlhordott kontaktlencse komplikációkhoz is vezethet.

 

 

Összegezve a fentieket: lehet kontaktlencsével kényelmes és a szem szempontjából biztonságos túrázást vagy vizes időtöltést tervezni, de be kell szerezni a megfelelő típusú kontaktlencséket a megfelelő mennyiségben, továbbá a gondoskodni kell a megfelelő ápolószerekről.

 

Ezen kívül használjuk tudatosan, “ha valami nem megy, akkor nem kell erőltetni”. Vigyünk magunkkal egy csere szemüveget is, arra az esetre, ha ideiglenesen nem tudjuk használni a kontaktlencsénket.

 

A szemüvegekről általában

 

A szemüveg természetesen macerásabb, mert leeshet, tenni-venni kell, vigyázni kell, nehogy megkarcolódjon. Percek alatt foltos lesz, törölgetni kell és a tokot is magunkkal kell hordani. Mindezzel ellentétben, viselésekor szemünk jóval nagyobb biztonságban van a nyári kalandok alkalmával. A kontaktlencse esetében leírt dolog itt is igaz: ki kell választani a célnak megfelelő típust.

 

A jelenlegi lencsegyártás technikai szintje lehetővé teszi olyan felületkezelések és alapanyagok alkalmazását, amelyek megkönnyítik extrém körülmények között is a szemüveg viselését. Csak pár példa: bármilyen típusú lencse kérhető víz- és pára lepergető felületkezeléssel, sőt olyannal is, ami meggátolja a por és az olajos foltok (testápoló, napolaj) megtapadását a lencse felületén. 

 

 

A Trivex® vagy polycarbonát lencsék szinte törhetetlen műanyagból készültek és ezekből is szinte bármilyen dioptria rendelhető.

 

Keretek esetében is létezik speciális műanyagból készült, strapabíró, sportos és divatos keret. A fém keretek palettáját pedig a könnyű, titánium ötvözetből készült, szintén strapabíró darabok gazdagítják.

 

A szemüveg kiegészítők megkönnyítik a dolgát

 

Természetesen a szemüveg esetén is jelentős szerepet játszanak a különböző kiegészítők: ezek közé tartozik például a “felúszó” sportpánt a vízbe esett okulárék “kimentésére”. Kaphatóak szemüveg szárára felszerelhető, különböző méretű szilikon fülstoppok, amik megnehezítik vagy teljesen meggátolják a szemüveg leesését vagy az orron való fel-le csúszkálását. Beszélhetnénk ugyanitt a Clip-on rendszerű keretekről, melyek lényege az egyszerűség elve. A minden nap használatos keretre mágnessel egy polarizált (vagy csak UV szűrő) naplencsés előlap tehető fel egyetlen mozdulattal.

 

Az Optiwell kínálatában:

 

Az Optiwell számára kiemelten fontos a vásárlóik egészsége és komfortérzete, ezért kínálatukat is ennek megfelelően alakították. 

 

 

Speciális keretekkel szolgálnak a mozgalmas sportokhoz és a nyugalmasabbakhoz egyaránt. A lencsék között megtalálhatóak olyan bevonattal rendelkezők, melyek nem engedik át a víz által visszavert káros sugarakat. Vannak olyanok is, melyek fényre sötétedőek és UV-szűrősek egyszerre, így kiváltható a napszemüveg. 

 

További jótanácsért térjenek be bátran az Optiwell szaküzleteibe! A szakértőik készséggel válaszolnak minden kérdésre. Az Optiwell üzleteit Szatmárnémetiben négy helyen is felkeresheti. Válassza az Önhöz legközelebb esőt!

 

Címek és telefonszámok:

 

  • Károlyi út C16, Tel: 0261 - 769840
  • Horea utca 10., Tel.: 0261 - 717 840
  • Grigore Ureche utca 3., Tel.: 0261 - 841 815
  • Szamos Áruház, Coposu sétány 6.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: