2013-07-02 17:51:25• hírek • Póti Orsolya

Könnyű volt a magyar érettségi

Nyáry Krisztián 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett, illetve megjelent az Így szerettek ők című könyv, amelynek jelenleg készül a második kötete. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.

A megyében tíz vizsgaközpontban vette kezdetét az írásbeli érettségi július elsején. A diákok az első napon román nyelv és irodalomból bizonyíthattak, kedden a magyar nyelv és irodalom írásbelire került sor, míg a kötelező tantárgy vizsga időpontja július 3-a, a választott tantárgy írásbeli vizsga időpontja pedig július 5-e.

Kádár Petra érettségiző diák, a Szamedt elnökének elmondása szerint nem voltak nehezek a vizsgatételek: legalábbis eddig ő könnyen boldogult a szövegértelmezéssel, a nyelvtani feladatok is egyszerűnek tűntek és az utolsó - a legnehezebbnek számító - tétel sem volt nehéz egyik esetben sem.

A román írásbeli a humán osztályok számára volt csak valamivel bonyolultabb. Az első tétel egy prózarészlet értelmezése volt, majd egy modern verset kellett elemezzenek a diákok, a harmadik tételben pedig egy érvelő szöveget kellett írniuk az érettségizőknek. Erre a vizsgára megyénkben összesen 2559-en iratkoztak be, amelyből 2434-en vettek részt - derül ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség közleményéből.

A román írásbeli vizsga után, kedden anyanyelvi ismereteikből bizonyíthattak az érettségizők országszerte, így Szatmár megyében is.

Az anyanyelvi vizsgán 553 Szatmár megyei érettségiző vett részt, ebből 511 a magyarul, 44 a németül és nyolc a franciául vizsgázók száma. A német nyelvből vizsgázók valamennyien a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum diákjai.

A diákoknak három óra állt rendelkezésükre, hogy kidolgozzák a három tételt. Az elsőben arra kérték őket, hogy elemezzék Radnóti Miklós Virágének című költeményét. A második tételben a diákoknak Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyve kapcsán kellett esszét írniuk, végül pedig a 20. századi dráma műfaját kellett meghatározni és összehasonlítani a korábbi drámatípusokkal - ebben a tételben a legtöbb diák Örkény István Tóték című drámáját hozta fel példának és elemezte.

Június 3-án, szerdán a kötelező tantárgyból vizsgáznak a diákok, míg a választott tantárgy írásbeli vizsga időpontja július 5-e. Az írásbeli próbák ideje alatt tíz Szatmár megyei tanintézmény működik vizsgaközpontként, három tanintézmény pedig javítóközpont lesz.

Az eredményeket július 8-án, hétfőn 12 órától függesztik ki, és ugyanazon a napon lehet óvásokat leadni 12.00-16.00 óra között. A végleges eredmények az újraellenőrzések után, július 12-én lesznek kihirdetve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: