2011-06-01 09:10:18• hírek • MTI

Előadás a világpolitika alakulásáról

A világpolitika az 1930-as évek óta nem látott mértékű átalakuláson megy keresztül, a feltörekvő államok, közöttük Kína, India, Törökország, Brazília és az új  Oroszország minden korábbinál nagyobb kihívást jelent a régi demokráciák számára - mondta a budapesti Magyar Külügyi Intézetben tartott keddi előadásában Iulian Fota, Traian Basescu elnök biztonságpolitikai tanácsadója.

A globalizáció stabil korszaka, mint fogalmazott, a "vakáció" véget ért. Az 1990 és 2008 közötti stabil korszakban - ahogy nevezte, a nagy vakáció idején - befejeződött a hidegháború, helyreállt a korábbi ellenségek közötti bizalom, Közép-Európában demokratikus és gazdasági reformokat hajtottak végre, kibővítették az EU-t és a NATO-t. Az időszakot - amelyben a jugoszláviai háború is lezajlott - a liberális elvek meghatározó szerepe, a demokratizálódásba és a szabad piacba vetett bizalom, az amerikai katonai hatalom elfogadása jellemezte.

A globalizáció összetett folyamatában azonban 2008-tól kritikus események történtek; a gazdasági válság és a Grúzia elleni orosz háború fontos hatást gyakorolt. A gazdasági krízis megváltoztatta a nemzetközi kapcsolatok logikáját, olyan zéróösszegű játszma alakult ki, amelyben az egyik állam előnye a másik veszteségével jár. Az arab tavasz pedig 2011-ben megrengette a világot - mondta.

Megállapítható, hogy míg a korábbi 400-500 évben a világ sorsa az atlanti térségben dőlt el, a súlypont jelenleg a csendes-óceáni térségbe helyeződik át. Úgy fogalmazott, új európai paradigmák jönnek létre, ezek egyike, hogy a kontinens hárompólusúvá válik, Berlin, Ankara és Moszkva központtal. Több kutató úgy érzékeli, hogy a korábbi nyugat-keleti szembenállást Európában felváltja az Észak-Dél ellentét - tette hozzá.

Iulian Fota szerint "Bábel tornyához hasonló helyzetben vagyunk", a nagy kérdés az, hogy a jelenlegi átalakulást túléli-e a nyugati, liberális értékeken alapuló világrend. Míg az előző világrendre nyitottság és multilateralizmus volt jellemző, a kialakuló új világrendben a nemzetközi verseny, a regionális vetélkedések és a befolyási övezetek kialakulása a meghatározó.

Az elnök tanácsadója kiemelte: több nyugati tudós szerint mindenképpen a liberális értékek átmentésére kell törekedni. Fota felhívta a figyelmet arra, hogy a globalizáció "elsüllyedésének" következménye a XIX. századi állapotokhoz való visszatérés lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: