2011-09-16 15:34:03• hírek • Kocsis Zoltán

Bátor lépések a kormány új adópolitikájában

Jelentősnek nevezhető változtatásokat foganatosított az utóbbi hetekben a román kormány az adózást illetően, ezt igyekezett pénteken sajtótájékoztató keretein belül bemutatni Dan Maier, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság vezetője. Aki mellesleg bátor lépésnek nevezte a kormány módosításait és meggyőződését fejezte ki, hogy ezek segítik és bátorítják majd a gazdasági szereplőket.

Mint elmondta, 2013 január elsejétől a vállalkozások előzetesen is kifizethetik a profitadót, amelynek leadási ideje is megváltozott bizonyos gazdasági szereplők számára. Egyesületek és alapítványok illetve azon jogi személyiségek, amelyeknek előző évben átlagban maximum három alkalmazottjuk volt és forgalmuk nem haladta meg 100.000 eurót, az eddigi havi adóbevallás helyett háromhavonta kell majd összeállítaniuk és leadniuk a dokumentációikat. Aki ezzel a lehetőséggel nem kíván élni, annak 2011 szeptember 25.-ig ezt jeleznie kell az adóhivatal irányában.

A következő adózási évtől megszűnik a munkavállaló éves adózási kivonata (fisa fiscala) és változott az un. 390-es bevallás leadásának időpontja. Eddig minden hónap 15.-ig kellett elszámolni vele, ez az időpont a hónap 26.-ig tolódott ki. Változott a büntetés is: eddig a tevékenység értékének 2%-ával szankcionálták azt, aki elmulasztotta kötelezettségeit. A büntetés összege ezt követően 1000 és 5000 lej között lesz majd mulasztás miatt, 500 és 1500 lej között pedig, amennyiben hibás vagy teljes a dokumentáció.

Az egyik legfontosabb változtatás, hogy amennyiben valamelyik kereskedelmi szereplő az idei év végéig kifizeti adóhátralékait és annak kamatait, akkor nem kell késedelmi büntetést fizetnie. Amennyiben ezt a fizetést jövő év júniusáig tudja csak elintézni, akkor is megmenekül a késedelmi büntetés 50%-tól. Maier elmondta, hogy Szatmár megyében összesen 400 millió lejes hátralék és 28 millió lej értékű kamat halmozódott fel. Amennyiben ezt mindenki kifizetné az év végéig, akkor összesen 122 millió lej késedelmi büntetés maradnak a vállalkozóknál. „Örülnénk azonban, ha legalább a fele fizetne decemberig", mondta a szakember.

Egy másik nagyon fontos változás, hogy az adóbevallás elmulasztása esetén ezt követően a helyi adóhivatal minősíti majd inaktívnak az érintett gazdasági szereplőt. Ennek a lényege az, hogy mivel már nem a központi adóhivatal jár el az ügyben, így gyorsabb lesz az átfutási idő. Az inaktívvá nyilvánítás három hónapi elmaradás után következik. Amennyiben az érintett gazdasági szereplő szeretne visszakerülni az aktív kategóriába, akkor ki kell fizetnie a meglévő hátralékait.

Dan Maier végezetül elmondta, hogy szeptember 22.-én, csütörtökön 13 órai kezdettel várnak minden egyes vállalkozás képviselőjét, hogy nekik is bemutassák és elmagyarázzák az adózásban bekövetkezett jelentős változásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: