2013-11-01 17:05:03• hírek • Kocsis Zoltán

Neves olasz szakember látja el jó tanácsokkal Éles Pétert

Neves olasz szakember, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) edzőképző instruktora látta el jó tanácsokkal a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapatát. Az edzőként háromszoros olasz bajnok, négyszeres Olasz Szuperkupa-győztes, egyszeres Olasz Kupa-győztes Fabio Fossati, aki irányította többek között a Dinamo Moszkvát és a kameruni válogatottat is, Éles Péter meghívására baráti látogatást tölt Szatmárnémetiben.

Fossati szerdán érkezett és vasárnapig marad. Akárcsak három évvel ezelőtti látogatása alkalmából ezúttal is részt vett a VSK edzésein, ahol igyekezett meglátásokkal, jó tanácsokkal segíteni barátja, Éles Péter edző munkáját.

Az olasz szakember elmondta, a mostani csapat gyengébb ugyan, mint a három évvel ezelőtti volt, ám dicséretes a csapatszellem, a hangulat és a munkához való hozzáállás. Kifejtette, a keret legnagyobb gyengéje egy center hiánya, ezért leginkább a védekezésre kell koncentrálnia. „Ennek az együttesnek a legnagyobb hiányossága, hogy nincsen centere, ezért itt a védekezésre kell alapozni. Az NBA-ben van egy mondás, miszerint a támadójáték vonzza a közönséget, de a bajnoki aranygyűrűket a védekezés hozza meg. A nagyobb csapatoknál sehol nem tapasztaltam viszont ilyen remek hangulatot, amely nagyszerű feltételeket teremt a munkához", mondta a mester.

„Nekünk most egy fiatal csapatunk van, amelynek meg kell tanulnia a modern kosárlabdát, és ebben Fabio sokat segít a speciális edzésmódszerek bemutatásával. Eddig volt két edzésünk, melyen a védekező játék elemeit mutatta be és azt gyakoroltuk, még lesz két gyakorlás, ezeken a támadójátékon lesz a hangsúly. Minden esetben az a lényeg, hogy az eddig észlelt hibákat kijavítsuk", mondta Éles Péter.

A román kosárlabdáról szólva Fossati nagy általánosságban elmondta, kevés igazán tehetséges román kosarasról tud, ezért igazolhatónak találja a légiósok magas számát. Európában ugyanis általában három külföldi szerepelhet egy csapatban, Romániában viszont öt.

Az elmúlt két hónap tanulságai kapcsán Éles elmondta, a VSK-ban sok olyan román játékos van, amely bármely hazai csapatban megállná a helyét, pedig korábban kiegészítő emberek voltak. Szatmárnémetiben viszont megkapták a kellő lehetőséget és bizalmat, minek következtében kiteljesedtek: „Ha ezeket az embereket meg tudjuk tartani, és a jövőben nagyobb lesz a költségvetés is, minek következtében igazolhatunk három-négy minőségi kosarast, akkor két év múlva a bajnoki címért is harcba szállhatunk", jelentette ki optimistán Éles.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: