2016-02-18 19:05:49• hírek • Szatmár.ro

Mentesüljenek az adófizetés alól a műemléképületben lakók!

Változtatna az új adótörvénykönyvvel kialakult helyzeten az RMDSZ képviselőházi frakciója.

Az új adótörvénykönyv által hozott áldatlan állapotról beszélt a csütörtök délután megtartott sajtótájékoztatón Kereskényi Gábor, parlamenti képviselő.

Azon műemlék-épületek ugyanis, amelyekben nem folytatnak kereskedelmi tevékenységet, adókedvezményben részesültek ezidáig. Az újonnan megszavazott adótörvénykönyv azonban hatályon kívül helyezte a műemlékvédelmi törvény vonatkozó cikkelyét, amely adómentességben részesítette ezen épületeket, ugyanakkor a helyi önkormányzatok hatáskörébe helyezte át a műemlékekre kiszabható adók elengedésének lehetőségét.

Szatmárnémeti polgármestere, Dorel Coica azonban nem terjesztett a tanács elé ilyen jellegű tervezetet, ily módon jelenleg a műemlék-épületek tulajdonosai méltánytalan adóterhekkel szembesülnek.

"Elfogadhatatlan az, hogy a adótörvénykönyv értelmében megadóztatják a műemlék-épületeket az önkormányzatok. Éppen ezért az RMDSZ képviselőházi frakciója egy olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, amely megszüntetné a jelenlegi állapotot. Egy műemlék karbantartása nagy költségekkel jár, különböző engedélyek, sajátos eljárások mentén lehet felújítani, rendben tartani. Ezen épületek tulajdonosainak megadóztatása több kárt okoz, mint hasznot, éppen ezért mielőbb meg kell szüntetnünk az adókötelezettségeiket" - magyarázta Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: