2013-11-25 09:58:08• hírek • MTI

Könnygáz a kijevi tüntetők ellen

Helyszíni jelentések szerint a rendőrök könnygázt vetettek be vasárnap Kijevben az ország EU-integrációjának leállítását ellenző tüntetők ellen.

A Függetlenség teréről mintegy húszezer tüntető spontán a kormány épülete elé vonult. Valakik füstbombákat dobtak a rendőrökre, a tüntetők közül néhányan pedig megpróbáltak behatolni az épületbe. A kijevi rendőrség állítása szerint ezért könnygázt kellett bevetetniük. A rohamrendőrök (a Berkut nevű különleges alakulat tagjai) állítólag gumibotokkal is ütötték a demonstrálókat.

Az Ötös tévécsatorna helyszíni tudósítója hanggránátok robbanásáról számolt be, amelyeket szintén a berkutosok vethettek be. Más források szerint úgynevezett hangpuskákat, azaz robbanás hangját imitáló fegyvereket használtak.

A rendőrökkel való összecsapás után időről időre tömegverekedések törtek ki, miután a tüntetés résztvevőire provokátorok - erős, sportos külsejű férfiak - támadtak. Egyes híradások szerint a füstbombákat nem a tüntetők, hanem a közéjük vegyült provokátorok dobták a rendőrökre.

Sérültekről, őrizetbe vételekről nem érkezett hír.

A kormány épülete a parlament mellett és az elnöki hivataltól néhány száz méterre van. A környéken mintegy másfél ezer civil ruhás, sportos külsejű férfit láttak orvosi és légzőkészülékes maszkokban, akik minden bizonnyal azért mentek oda, hogy a tüntetőkkel szemben védjék a hivatali épületeket.

Az uniópárti tüntetők többsége később fokozatosan elhagyta a kormányépület környékét, és visszatért a Függetlenség terére, hogy ott folytassa a demonstrációt Ukrajna európai uniós integrációjáért.

Közben a Függetlenség terével szomszédos Európai téren a tilalom ellenére sátorvárost kezdett építeni a három parlamenti ellenzéki erő, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza, a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) és a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt. Késő délutánra 24 sátrat állítottak fel az Ukrán Ház előtti járdán. Ellenzéki szónokok arra hívták fel a tüntetőket, hogy hétfő reggel vonuljanak ismét a kormány épülete elé, és követeljék Mikola Azarov miniszterelnök és kabinetjének lemondását.

A központi téren vasárnap több mint százezren tüntettek amiatt, hogy a kormány csütörtökön leállította az EU és Ukrajna közötti társulási folyamatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: