2020-02-17 11:46:10• hírek • Bede Emőke

Könnyen komolyabb baj is lehetett volna a téli túrázásból – Helyszíni képek

Amint arról korábban beszámoltunk, a Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársai szombat éjszaka éles bevetésen vettek részt, egy 25 éves kolozsvári hegymászó ugyanis egy, a Kisköves csúcshoz közeli sziklás területen rekedt. Most a hegyimentők azt is elárulták, pontosan miként zajlott a mentés, és milyen állapotban volt a fiatalember, amikor rátaláltak.

Alex Costin részletes beszámolójából kiderült, a 112-re befutó segélyhívást 18 óra 39 perckor irányították át a közszolgálatnak. A bajba került hegymászó a hegyimentőknek elmondta, a Kisköves csúcs északnyugati, igencsak sziklás oldalán rekedt, és a bal térdében kialakult fájdalom miatt önerőből egészen biztosan nem tud lejutni a hegyoldalról. Emellett az is kiderült, hogy a fiatalember a fáradtság és az est sebes közeledte miatt döntött úgy, elhagyja a biztos útvonalat egy rövidítés reményében. Való igaz, hogy 300 métert spórolt volna így, viszont nem számolt azzal, hogy az általa kinézett szakaszt kb. 1 méteres hó borítja, mely alatt számtalan letört faág nehezíti a haladást. Miután realizálta, hogy egy igencsak veszélyes területre révedt, szeretett volna visszafordulni, azonban a térdfájdalom miatt végül nem tudott eljutni a biztonságos terepig. Mivel a férfi nem tudott folyamatos mozgásban maradni, ezért a legnagyobb veszély, mely ebben a pillanatban rá leselkedett, a kihűlés volt. Hogy még időben megtalálják és lehozzák a férfit, a közszolgálat avasfelsőfalui egysége teljes létszámban indult el a helyszínre.


„Már az első pillanatban tudtuk, hogy a terepviszonyok, a hideg, a viharos szél által felkavart hó és az éjszakai sötétség miatt ez egy valóban nehéz bevetés lesz, ezért maximális létszámban vonultunk ki a helyszínre. A körülmények finoman szólva sem voltak ideálisak a mentéshez: a sípályán közel sem volt elég hó, hogy hómobillal lehessen nekivágni az útnak, ahhoz viszont túl sok volt, hogy quaddal vagy négykerék-meghajtású gépjárművel induljunk el” – olvasható a beszámolóban. A hegyimentők végül a Boros tisztásig autóval jutottal el, majd onnan gyalog folytatják az útjukat a célállomásig. A fiatalembert a legnehezebb szakaszon egy UT 2000-es típusú hordággyal vitték, majd egy adott ponton sikerült áthelyezni a quadmotorra, mellyel egészen a felvonó melletti parkolóig szállították a férfit. A fiatalember kategorikusan visszautasította, hogy kórházba szállítsák, így saját autójával távozott a helyszínről. A bevetést éjfél után 35 perccel nyilvánították lezártnak


A hegyimentők arra intik a hegymászókat, túrázókat, hegyi futókat és bringásokat, hogy alaposan készüljenek fel, amikor a hegyekbe indulnak. Mindenképp vigyenek magukkal meleg ruhát és megfelelő lábbelit, ha pedig úgy vélik, bajba kerültek, mielőbb kérjenek segítséget, hiszen az időben történő beavatkozás akár életmenő is lehet.










 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: