2018-05-05 08:33:40• hírek • Bede Emőke

Könnyen hatalmas pusztítást okozhat a felelőtlen tavaszi növényégetés

Április 30-án másfél órán át harcoltak a száraz növényzet lángjaival az avasfelsőfalusi lánglovagok.
Április 30-án másfél órán át harcoltak a száraz növényzet lángjaival az avasfelsőfalusi lánglovagok.

Nem ritka látvány a tavasz beköszöntével, hogy a földművelők égetéssel takarítják le az általuk használt területekről az elszáradt növényzetet. Azonban keveseknek jut eszébe, hogy egy szempillantásnyi figyelmetlenség mekkora pusztítást okozhat.

A 579/2008-as számú kormányrendelet kimondja: „A hosszas kánikula és szárazság idején tilos a tarló, a száraz növényzet és a növényi hulladék égetése”, azonban a prefektusi hivatal vagy a helyi polgármesterek önhatalmúlag is dönthetnek úgy, hogy ideiglenesen betiltják az égetés útján végzett takarítást. Ezt természetesen idejében a lakosság tudtára kell adni.
 

De nem csak az önkormányzatokat illeti meg ez a kötelezettség, ugyanis az 195/2008-as számú rendelet azt iktatja törvénybe, hogy mindazon jogi és magánszemélyek, akik e módszer által szeretnék letakarítani az általuk használt területet, előtte kötelesek engedélyt kérni a helyi szervektől.
 

A polgármesteri hivatal által kibocsátott engedéllyel már neki lehet kezdeni a tavaszi letakarításnak. A törvény azonban ennek körülményeit is pontosan meghatározza. Szélcsendes időben, nappal kell a műveletet végrehajtani, és amennyiben a terület nagy kiterjedésű, apróbb szeletekre fel kell osztani, hogy kontrollálható legyen a tűz. Lehetőleg barázdával el kell a felégetendő területet választani a szomszédos gyümölcsösöktől, erdőktől, gazdaságoktól. Az egész folyamat alatt biztosítani kell a terület őrzését. A száraz növényzetet pedig kupaconként kell begyújtani, és a helyszín elhagyása előtt az utolsó parázsfészket is el kell oltani.
 

Ha valamilyen szerencsétlen módon mégis kicsúszna kezünk közül az irányítás, semmi esetre nem érdemes elszaladni. Ugyanis az azonnali közbelépés elmulasztását a fentebb nevezett törvények értelmében akár 2500 és 5000 lej közötti bírsággal is „díjazhatják”. Az engedély nélkül való tarló vagy száraz növényzet égetéséért pedig újfent 2500 lejes büntetést akaszthatnak nyakunkba.
 

Szatmár megyében a tavalyi év első negyedévében összesen 32 vegetációtüzet kellett megfékezniük az ISU munkatársainak, szerencsére ebben az évben a beavatkozások száma még az ötöt sem éri el. A Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének vezetője, Nicolae Dima szerint ez a csökkenés a prevenciós akcióknak köszönhető, melyek által sikerül egyre nagyobb körben tudatosítani a tavaszi növényégetésekben rejlő potenciális veszélyeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: