2019-03-18 11:55:43• hírek • Nagy Tímea

Könnyektől átitatott pillanatok: a jó szív és a lélek zenéje Mága Zoltán hegedűművész koncertjén

Fotók a cikkben és a galériában: Daróczy Zita
Fotók a cikkben és a galériában: Daróczy Zita

Szombaton, március 16-án került sor Mága Zoltán hegedűművész szatmárnémeti koncertjére, melyet a Láncos templomban láthatott és hallhatott a nagyérdemű. Több százan voltak kíváncsiak a virtuóz és kamarazenekara előadására, Isten háza megtelt zenekedvelő és jószívű emberekkel.

Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar zenész azon művészek egyike, aki a világ legrangosabb koncerttermeiben küldetéstudatát előtérbe helyezve képviseli a magyar kulturális hagyományokat és erősíti a magyarságról kialakult pozitív képet. Öt kontinensen, közel száz országban adott már koncertet, játszott királyoknak, államfőknek, egyházi főméltóságoknak és világsztároknak egyaránt. 

 

A virtuóz 2009 augusztusában XVI. Benedek pápa elismerését is kiváltó jótékonysági koncertsorozatot indított útjára a magyarországi Szent István Bazilikából 100 Templomi Koncert címmel. Egyedülálló kezdeményezésével a hegedűművész célja volt, hogy az összefogás jegyében a koncertsorozattal és a köré felépített programmal segítséget nyújtson hátrányos helyzetű és bajba jutott embertársainak hazájában és határainkon túl egyaránt. Szatmárnémeti második alkalommal érkezett el, ezúttal a budapesti Primarius Szimfonikus Kamarazenekarral kísérve a jeles eseményt. 

 

 

"Adjál akkor is, ha kevés van neked is, adjál akkor is, ha neked is szükséged lenne rá, adjál akkor is, ha neked nem adtak, adjál akkor is, ha a szavaknál többre van szükség – és közben észrevétlenül a reménység emberévé leszel.” Pál Feri atya ezen gondolataival köszöntötte Varga Sándor színművész a Láncos templomban összegyűlteket a Szatmárnémeti és a Szatmár megyei RMDSZ Nőszervezetének jótékonysági eseményén. Külön üdvözölte Korda Zoltán és Szilágyi Balázs református lelkipásztorokat, Mága Zoltán hegedűművészt és kamarazenekarát, Kelemen Hunor RMDSZ elnököt, Turos Lóránd szenátort, Magyar Lóránd és Erdei D. István képviselőket, Pataki Csaba megyei tanácselnököt, Kereskényi Gábor polgármestert, Alfatter Tamás alprefektust, Major Melinda Szatmár megyei RMDSZ Nőszervezeti elnököt, Kereskényi Noémi Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezeti elnököt.

 

Elsőként az esemény házigazdája, Korda Zoltán lelkipásztor mondott beszédet. Mózes II. könyve 15.részének 1-3. versével nyitott: "(...) Éneklek az Úrnak, mert fenséges ő (...) Erősségem az Úr és énekem, szabadítómmá lőn nekem; ez az én Istenem, őt dicsérem, atyámnak Istene, őt magasztalom. (...) Jobbod, Uram, erő által dicsőül, jobbod, Uram, ellenséget összetör." - majd az 1848-as hősökre emlékezett, tetteikre és a három örök érvényű szóra: "szabadság, testvériség, egyenlőség". Mózes útra kelt, félelmet és fáradtságot nem ismerve vezette népét új hazája felé - Isten volt vele, tett érte és nem mondott le róla. Nem mond le senkiről. Az úrnak minden dal kedves, hiszen az emberek énekszóban sokszor fejezik ki örömüket, bánatukat és fohászukat. Különösen magasztos zengése van az őszinte zenének azért, mert ráhangolódik az alaphangra, Krisztusra - szép példája nemzetünk imája, a Himnusz: "Isten, áldd meg a magyart..." Az üdvözletét Babits szavaival zárta: "Megmondom a titkát, édesem a dalnak: Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat. Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek."

 

 

A beszédek sorát Major Melinda, a jótékonysági esemény főszervezője folytatta. A tavalyi jótékonysági koncert szervezése közben kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően Szatmárnémeti az erdélyi turné első állomásává válhatott. Mága Zoltán művészetéről és hitvallásáról tanúbizonyságul szolgál az elmúlt évtizedek munkássága és személyes meggyőződése: őszintén hisz abban, hogy segítségnyújtással mosolyt lehet csalni a nehéz helyzetben élő embertársaink arcára. Az elmúlt hetek a készülődés jegyében teltek. Major Melinda és Mága Zoltán telefonos kapcsolatban álltak egymással, az egyeztetések alkalmával a művész mellett az ember is megmutatkozott: aki a zene és a kultúra által lélekben védeni és táplálni akarja az anyaországban és a határokon kívül élő magyar embereket. Az elnöknő megköszönte, hogy a virtuóz mellett a magánembert is megismerhették. Végül a közönség számára kellemes kikapcsolódást kívánt.

 

A következőkben Markovszki Ilona, a Láncos templom református nőszövetség elnöke saját költeményével tisztelgett az egybegyűltek előtt. 

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke eképp szólt a publikumhoz: "(...) Engedjék meg, hogy a magam és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében is köszöntsem Mága Zoltánt és köszönjük meg, hogy ismét ellátogatott Erdélybe, Partiumba - Szatmárnémetibe, majd folytatja ezt a jótékonysági turnét. (...) Az emberek vele együtt, őt követve keresik az erkölcsi választ, melyet művészi mivoltában az elmúlt években fölvállalt. Ezek a jótékonysági koncertek az elmúlt években Magyarországon és Magyarország határain kívül rengeteg embernek nyújtottak segítséget. (...) Akkor, amikor Mága Zoltánt hallhatjuk, nem csak a művészt, nem csak egy művészileg a legmagasabb szintű előadót és teremtő embert hallgatunk, hanem egy olyan embert is, aki erkölcsileg is azt az utat választotta, amelyet mindenkinek választania kell - de akkor is, ha csak egyszerű emberként odafigyel az embertársaira és jót szeretne tenni. Ezt köszönöm a magam és a szövetség nevében Mága Zoltán művész úrnak és társainak, akik itt vannak ma Szatmárnémetiben. (...) Egy nappal a magyar szabadság és forradalom ünnepe után, a 171. évforduló után, engedjék meg ezt a köszöntőmet: "Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!"

 

 

Kelemen Hunor szövetségi elnök szavait követően Varga Sándor osztotta meg hallgatósággal a jótékonysági koncert bevételének célját: az összeg egy részét a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház számára intervencionális kardiológiai beavatkozások működtetéséhez szükséges eszközök beszerzésére ajánlották fel, valamint a református Láncos templom felújítási munkálatait finanszírozzák. 

 

A köszöntőket követően elfoglalta helyét a kamarazenekar és Mága Zoltán lépett a terembe Major Melinda Nőszövetségi elnők kísérertében. A művészt vastapssal fogadta a nagyéremű, melyet rögtön az első darab követte. A zenei előszó után Mága Zoltán köszöntötte a résztvevőket.

 

A hegedűművész örömét fejezte ki, hogy ismét városunkba látogathatott, és megköszönte a közönség népes lelkesedését a jó ügy érdekében. Hozzájárulásukkal a 100 templomi koncert jótékonysági koncertsorozat 20. állomását a református Láncos templomban rendezhették meg. A tavalyi koncert alkalmával is fantasztikus közönségnek játszhatott - mesélte - és ígéretet tett, hogy visszajön. Betartva ígéretét jött el a szatmáriakhoz, remélve, hogy zenéjével, zenéjükkel segíthetnek.

 

A 100 templomi koncert jótékonysági koncertsorozat nyomán a magyar emberek segítségével és a magyar kormány kiemelt támogatásával több száz millió forinttal segítettek már a nehéz sorsú embertársakon a határon innen és túl egyaránt.

 

 

A szatmárnémetiek segítségével és támogatásával itt, helyben is nemes célt szolgáltak a szombat délutáni alkalommal, melyre kamarazenekara is elkísérte. A koncertmester Bánfalvi Béla volt. A zenészek sorai közt foglalt helyes Vadász Károly cimbalomművész is, aki improvizációs mesteri játékával szintén ámulatba ejtette hallgatóságát.

 

A műsoron többek között Albinoni, Bach, Liszt Ferenc, Massni, Kodály Zoltán, Grigoraş Dinicu jól ismert dallamai csendültek fel. A március 15-i megemlékezéshez méltó utózöngeként százak énekelték a Kossuth Lajos azt üzente című dalt Mága Zoltán és zenekara kíséretében, de a magyar népdalok egyik legszebbje, a Csitári hegyek alatt sem maradhatott ki a sorból. Az előadás végéhez közeledve egy játékban vehetett részt a közönség: Mága Zoltán válogatás lemezt kapott ajándékba a legfiatalabb és a legidősebb résztvevő, valamint a legmesszebbről érkező. Jelentkezők akadtak szépszerivel. A legkisebbnek egy egy éves baba bizonyult, a legidősebbnek egy 98 évet betöltött néni. Legtávolabbról Sepsiszentgyörgyből érkeztek. A koncert utolsó két "darabját" könnyektől átitatott hanggal, vigyázzban állva zengte a több száz ember: a Székely Himnuszt követően a magyarok nemzeti imádsága, Kölcsey Ferenc költeménye, a mi Himnuszunk is felszólalt.

 

A méltó lezárást követően a művész és a szervezők köszönetet mondtak a közönségnek, hogy részvételükkel támogatták a jó ügyet, a kórházat és a Láncos templomot. A hegedűművész még egy meglepetéssel készült: a közönség minden egyes tagjának egy-egy dedikált CD lemezt ajánlott fel köszönetnyílvánításként. Számos szatmárinak nyílt alkalma személyesen megköszönni a kedves ajándékot.

 

 

A jótékonysági kezdeményezés sikerrel járt. A koncert bevételének egésze a jó célt szolgálja. Az est folyamán a támogató jegyek árából összesen 24000 lej gyűlt össze, melynek egy részét Mága Zoltán a Szatmár Megyei Sűrgősségi Kórház menedzserének, Adrian Marcnak, illetve Kurtinec Melinda osztályvezető főorvosnak - másik részét a házigazda lelkipásztornak, Korda Zoltánnak személyesen adta át.

 

Mága Zoltán végezetül a jó Isten segítségét kérte, hogy jövőre ismét ellátogathasson Szatmárnémetibe.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: