2010-12-07 09:46:20• hírek • Szatmár.ro

Könnyed agyizom erősítés

Az emberi agy működése és annak kapacitása időről időre az érdeklődés középpontjába kerül. Az evolúció egyik legnagyobb és legösszetettebb csodájáról van szó.

Az emberi agy átlagosan 1300 gramm és egyik legnagyobb csodája a tanulás képessége. Akikben a tudásszomj magas hőfokon ég, tisztában vannak azzal, hogy a fejlődés és a siker záloga a folyamatos tanulás. Ugyanakkor annak is tudatában vagyunk, hogy a huzamosabb ideig tartó stressz rontja és negatívan befolyásolja agyi kapacitásunkat, teljesítményünket. Testünket jobbik esetben edzésben tartjuk, de milyen módszerrel izmosítjuk agyunkat?

Mára az intelligenciafejlesztésnek és az agytornának számtalan módszerét kidolgozták. Ezekkel a praktikákkal számos betegség-, így az időskori elbutulás és bizonyos esetekben az Alzheimer-kór is megelőzhető. Nézzük mit kell tennünk annak érdekében, hogy agyunkat kellőképpen megtornáztassuk.

Nemcsak az általános műveltség és a jól informáltság alapfeltétele, hogy rendszeresen újságot és könyvet olvassunk, ez agyunkat is formában tartja. Ugyanilyen jelentősége van annak, hogy életkortól függetlenül egy új nyelv megtanulására is kísérletet tegyünk. A számtani feladatok és rejtvények megoldásán kívül jól tesszük, ha a fontosabb telefonszámokat is memorizáljuk, illetve memóriaterjedelmünket újabbakkal bővítjük. A konkrét gyakorlatokon kívül fontos szerepe van annak, hogy agyunkat szó szerint mivel tápláljuk. A vitamindús táplálkozásnak legalább olyan fontos szerepe van mint annak, hogy ki, mennyi alkoholt fogyaszt. Az alkohol pusztítja az ép agysejteket.

Jól tesszük, ha megadjuk agyunknak a szükséges alvásmennyiséget is, kirándulunk, sportolunk és több időt töltünk friss levegőn. A felsoroltakon kívül jó, ha életünk eseményeit gondolatban is letisztázzuk, igyekezzünk a kellemetlen élményektől megszabadulni, és egy fárasztó nap után próbáljunk meg lazítani, kikapcsolni! Ha mindezekre kellő figyelmet szentelünk, biztosak lehetünk abban, hogy „ a szép kort" megérve kevesebb esélye lesz annak, hogy a napi információk és emlékeink kimaradozzanak.


Jó kondi a memóriának is, tartsuk formában agyi kapacitásunkat

Jó kondi a memóriának is, tartsuk formában agyi kapacitásunkat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: