2012-06-21 15:09:47• hírek • MTI

Könnyebb lesz leváltani az államfőt

A román szenátus megszavazta csütörtökön a népszavazási törvény módosítását, amely megkönnyíti az államfő leváltását.

A felsőház 75 támogató és 7 ellenszavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) által benyújtott módosítást, amely szerint az államfő leváltásáról szóló népszavazás akkor is eredményes, ha a referendumom részt vevők többsége a leváltás mellett voksol.
A korábbi változat szerint a referendum eredményességéhez a részvevők fele plusz egy állampolgár igen szavazatára volt szükség.

A döntés még nem végleges, mivel a képviselőháznak is szavaznia kell, de a kormányoldalnak az alsóházban is kényelmes többsége van.

Az elmúlt években többször módosították a népszavazási törvénynek az elnök leváltására vonatkozó cikkét. A jelenlegi szabályozás szerint első lépésben a parlament függesztheti fel tisztségéből az államelnököt, majd ha ez megtörtént, népszavazást kell kiírni a leváltásáról.

2007-ben, amikor Traian Basescu államfő vitába keveredett az akkori kormánytöbbséggel és a parlamenttel, a törvényhozás a most elfogadott módosításhoz hasonlóan változtatta meg a jogszabályt. 2009 után viszont, amikor az államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) kormányra került, a parlament ismét megnehezítette az államfő leváltását. Idén májustól azonban az USL került hatalomra, és a parlamentben is többsége van, így most visszaállították a jogszabály 2007-es formáját, amikor Basescut megkísérelték leváltani, de nem jártak sikerrel, mivel a leváltása ellen mintegy hatmillióan szavaztak.

Az USL vezetői májusban még úgy nyilatkoztak, hogy nem tekintik prioritásnak Basescu leváltását, de most már egyre nyíltabban szorgalmazzák mielőbbi távozását. Basescu 2009-ben nyerte meg második államfői mandátumát, amely 2014 végén jár le. Romániában ősszel lesznek parlamenti választás, amelynek nagy esélyese a kormányzó szociálliberális szövetség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: