2009-06-29 00:16:50• hírek • Szatmar.ro

Brazília harmadszor nyerte meg a Konföderációs kupát

Egy félidő erejéig folytatódott az amerikai tündérmese a Konföderációs kupa döntőjében, a szünet után viszont Brazília a széleket jobban kihasználva és fejjátékának köszönhetően ledolgozta két gólos hátrányát.

Az Amerikai Egyesült Államok csapata az idei labdarúgó-szezon egyik legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy a Konföderációs-kupa elődöntőjében legyőzte Spanyolországot, míg az ezáltal toronymagas favorittá előlépő Brazília csak a hajrában gyúrta le Dél-Afrikát. A finálé két résztvevője a csoportban már találkozott egymással, akkor a dél-amerikaiak könnyedén, 3-0 arányban nyerni tudtak.

A találkozó első említésre méltó eseménye az amerikai kapu előtt adódott, egy ügyetlen felszabadító akció révén majdnem a hálóban kötött ki a laszti. Akárcsak a csoportmeccsen, az első tíz perc ezúttal sem múlt el gól nélkül, ám most, meglepetésre, Julio Cesar hálója rezzent, amikor Spector passzát Dempsey juttatta a kapuba.

Három perccel a gól után Howard kapus mutatta be első nagy védését Robinhóval szemben. Ezt követően előbb Dempsey veszélyeztetett ismét, majd a 27. percben ismét az első meccsre emlékeztető jelenetsor zajlott le a pályán: akkor a dél-, most viszont az észak-amerikaiak vezettek villámgyors kontrát, melynek a végén Donovan még bemutatott egy cselt, majd kilőtte a hosszú alsó sarkot.

A második gól után a jenkik teljesen visszahúzódtak, akárcsak szerdán a spanyolok ellen, védelmük pedig keményen állta a brazil támadásokat. Mivel Kakaék szinte csak középen próbálkoztak, az Onyewu által vezetett védelem sikeresen oldotta meg a feladatát. Amikor pedig nem, akkor Howard mutatott be bravúrt, Andre Santossal és Robinhóval szemben. A szünetre tehát Bob Bradley tanítványai két gólos előnnyel vonultak, az embernek pedig Dánia és Görögország járt az eszében. Ám aztán jött a második félidő...

A 46. percben Luis Fabiano kapott labdát 17 méterre Howard kapujától, mivel DeMerit távol állt tőle, könnyedén befordult és szépített. A brazilok ebben a játékrészben jobban használták a széleket, Kakának több tere volt, sokszor csak Howard állította meg támadásaikat. A magyar felmenőkkel rendelkező hálóőr előbb Lucio, majd Kaka fejesét hárította bravúrral. Igaz, utóbbi esetben a lassításokból kiderült, hogy a gólvonal mögül ütötte ki a játékszert.

Az amerikaiak csak távoli lövésekkel próbálkoztak, igazából megelégedtek az eredmény tartásával, de érezni lehetett, a brazil támadásokban benne van a gól lehetősége. A 72. percben ismét Fabiano lépett ki, ám Howard ekkor még egy újabb nagy védéssel útját állta. Két perccel később Kaka passzát Robinho rúgta a felső kapufára, a labda Fabiano elé pattant, aki fejjel kiegyenlített.

A Sevilla csatárának újabb találata után az amerikaiak kijöttek a sündisznóállásból, de Julio Cesar kapuja igazán nem került veszélybe. A 84. percben aztán egy szöglet után Lucio bólintott, a labda a kapufáról pedig a hálóba vágódott.

Ezzel az ötszörös világbajnok és egyben csúcstartó Brazília, címét megvédve, megszerezte harmadik Konföderációs kupa-elsőségét és megelőzte az örökranglista élén Franciaországot. Luis Fabiano öt meccsen szerzett öt góljával ráadásul a torna gólkirályi címét is elhódította Ezzel szemben az Egyesült Államok történelme talán legnagyobb sikerével készülhet a július 5-én kezdődő Arany-kupára, ami a Közép-és Észak-Amerika regionális bajnoksága.

A kisdöntőn az Európa-bajnok Spanyolország végig meddő fölényben játszott a házigazda Dél-Afrika ellen, ám a találkozón sokáig nem sok izgalom adódott. A 73. percben aztán Mphela előnyhöz juttatta a hazaiakat, amit Güiza a 88. és a 89. percben megfordított. Ezzel azonban nem volt vége, Mphela egy remek szabadrúgásból kiegyenlített. Az utolsó szó Xabi Alonsóé volt, aki a hosszabbításban megszerezte a spanyoloknak az összességében csalódást okozó harmadik helyet.

Konföderációs kupa, döntő:
Egyesült Államok-Brazília 2-3
Egyesült Államok:
Tim Howard - Jonathan Spector, Oguchi Onyewu, Jay DeMerit, Carlos Bocanegra - Clint Dempsey, Ricardo Clark (Conor Casey 88.), Benny Feilhaber (Sacha Klejstan 75.), Landon Donovan - Charlie Davies, Jozy Altidore (Jonathan Bornstein 75.).
Brazília: Júlio César - Maicon, Lúcio, Luisao, André Santos (Dani Alves 66.) - Kaká, Felipe Melo, Gilberto Silva, Ramires (Elano 66.) - Luís Fabiano, Robinho.
Gólszerzők: Dempsey (10.), Donovan (27.) ill. Luis Fabiano (46., 74.), Lúcio (84.)

Harmadik helyért:
SPANYOLORSZÁG-DÉL-AFRIKA 3-2
Spanyolország:
Iker Casillas - Álvaro Arbeloa , Raúl Albiol, Gerard Piqué, Joan Capdevila - Santi Cazorla , Sergi Busquets (Fernando Llorente, 81.), Xabi Alonso, Albert Riera - Fernando Torres (Daniel Güiza, 58.), David Villa (David Silva, 58.)
Dél-Afrika: Itumeleng Khune - Siboniso Gaxa , Aaron Mokoena , Matthew Booth - Tsepo Masilela , Teko Modise (Elrio Van Heerden, 69.), MacBeth Sibaya, Kagisho Dikgacoi , Steven Pienaar (Katlego Mphela, 64.) - Siphiwe Tshabalala (Mhlongo, 84.), Bernard Parker
Gólszerző: Güiza (88., 89.), Xabi Alonso (107.) ill. Mphela (75., 92.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: