2011-09-23 18:47:52• hírek • Szatmar.ro

Konfliktuskezelés magyartanároknak

Pénteken és szombaton alaposan megnőtt az egy négyzetméterre eső magyartanárok száma a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban: az említett napokon ugyanis egy érdekesnek és fontosnak tetsző kurzuson vehettek részt a nevezett intézményben.

Szabó Thalmeiner Noémi, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti kihelyezett tagozatán működő óvoda- és iskolapedagógiai szakának oktatója „Problémamegoldás és konfliktuskezelés az iskolában és az osztályban" elnevezéssel tartott továbbképzést a pedagógusoknak a  LiterArt Magyartanári Egyesület és a Communitas Alapítvány támogatásával.

A képzésen szép számban jelentek meg pedagógusok, akik a nyolc órás kurzuson elsajátíthatták, miként kell viszonyulniuk bizonyos konfliktusokhoz és hogyan ajánlatos kialakítani a gyerekekkel illetve a kollégákkal szembeni viszonyt.

Az elméleti oktatás mellett a pedagógusok gyakorlati kérdésekkel is bombázták a képzés vezetőjét. Ezekből kiderült, hogy egy-egy iskolában illetve osztályban tulajdonképpen számtalan konfliktusforrás lappang: ilyen lehet a nemek vagy az etnikumok közötti ellentét, a romák okozta problémák illetve az irántuk tanúsított elutasító hozzáállás. Problémát okoz többet között a trágár beszédmód megfékezése és volt olyan osztályfőnök, akit az érdekelt, miként közvetíthetne hatékonyan kollégái és diákjai között.

Némileg meglepő problémát hozott felszínre az a politikai döntés is, amely az elmúlt időszakban alaposan átrajzolta az oktatási intézmények térképét: az iskola-összevonások következtében ugyanis nem csak a diákok között alakult ki feszültség, hanem sok esetben a tanárok is ellenségesen viszonyulnak egymáshoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: