2009-10-19 15:58:49• hírek • Gozner Gertrud

Konferenciát szervez a LADO emberjogi liga

A gazdasági és pénzügyi válság az emberi jogokat is veszélyezteti - hívta fel a figyelmet hétfői sajtótájékoztatóján a LADO emberjogi liga szatmári fiókszervezetének elnöke, Olimpia Neagu.

A Világbank becslései szerint a jelenlegi válság több mint 53 millió embert taszíthat szegénységbe, és növelheti meg világszerte a társadalmi és etnikai konfliktusokat. A munkanélküliség növekedése, a fizetések befagyasztása, a lakások, a nyugdíjak és a megtakarítások értékének a csökkenése növeli a lakosság elégedetlenségét, amelynek politikai következményei lehetnek - hangsúlyozta ki az emberjogi szakember.

Létezik egy követelményi rendszer, amely alapján egy bizonyos ország társadalmának biztonságát mérik. Ezen a listán 144 állam szerepel, Románia pedig a 31. helyet foglalja el, a legrosszabb pontszámot kapta a dél-kelet európai országok közül, ami az emberi jogok betartását, az erőszakos bűncselekmények és a bebörtönzött személyek számát, valamint a fegyverkereskedelmet illeti - nyilatkozta Neagu.

A gazdasági recesszió az emberi jogok kríziséhez vezetett, amely robbanékony helyzetet szült - figyelmezet az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet. A romániai hatóságok nem képesek felvenni a harcot a válsággal, egyre csökken a lakosság életszínvonala, a bérek és a nyugdíjak összege - véli a szakember. Ennek tükrében szervezi meg a LADO október 22-23 között Temesváron egy nemzetközi konferenciát Az alapvető emberi jogok a gazdasági és pénzügyi válság tükrében címen.

A rendezvényre Nagy-Britanniából, Moldova Köztársaságból, Szerbiából, Magyarországról és Svédországból érkeznek emberjogi szakértők és újságírók. Ezzel véget ér az a tíz hónapos PHARE finanszírozású projekt, amely az emberjogi szervezet romániai fiókjainak együttműködését és fejlesztését hivatott elősegíteni.

Az elmúlt hónapok során a kolozsvári, temesvári és valcea-i fiókszervezet karöltve a szatmári központtal számos továbbképző tréninget szervezett a munkatársai számára, hogy kiaknázhassák a pályázati lehetőségeket, tudjanak pénzt szerezni a projektjeik számára, hatékonyabban tudjanak fellépni a lakosság érdekében és növekedjen az összetartozás mértéke a tagok között - fejtette ki a szervezet elnöke.



Olimpia Neagu, a LADO emberjogi szervezet szatmári elnöke


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: