2013-04-12 18:12:50• hírek • Szatmár.ro

Konferencia egy volt szatmári megyéspüspök emlékére

"Egy élet a magyar közösség, Kalocsa és Szatmár szolgálatában" címmel emlékkonferenciát szerveztek Klobusiczky Péter volt szatmári püspök és kalocsai érsek emlékére Fehérgyarmaton.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke és Riedl Rudolf, a Szatmár megyei Tanács alelnöke pénteken, április 12-én Fehérgyarmaton vett részt a Klobusiczky Péter volt szatmári püspök és kalocsai érsek emlékére rendezett konferencián.

A rendezvénynek, amelynek eminenciás dr. Erdő Péter bíboros és dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes volt a fővédnöke a Fehérgyarmati Városi Galéria adott otthont.

Tilki Attila polgármester, országgyűlési képviselő házigazgdaként megköszönte, hogy elfogadta a meghívást excelenciás Bosák Nándor, Nyíregyházi megyéspüspök, excelenciás Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök és külön köszöntötte az RMDSZ megjelent vezetőit.

Kiemelte, hogy a fehérgyarmati gyökerekkel rendelkező Klobusiczky Péter emlékét elevenen kell ápolni, munkásságának megismerésében fontos lépés ez a konferencia is. Ft. Nm. Schönberger Jenő és Bura László előadásaikban részletesen kitértek a volt szatmári megyéspüspök életének legfontosabb állomásainak bemutatására, illetve összehasonlították a 19. és 21. századi kisebbségi és vallásügyi helyzetet is.

Pataki Csaba szenátor külön köszöntötte a résztvevőket, megköszönve a meghívást. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ehhez hasonló konferenciák és rendezvények is hozzásegítenek ahhoz, hogy a jövőben is anyanyelvünkön emlékezzünk nagyjainkra. A határon túli és magyarországi magyar-magyar kapcsolatok szorosabbra fűzésével sikeresebben léphetünk majd fel az értékeink megóvásának folyamatában is.

A rendezvényen részt vett Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke is, akivel Riedl Rudolf alelnök és Pataki Csaba szenátor Tilki Attila képviselő úrral együtt hosszas tárgyalást folytatott a közeljövő közös tevékenységeiről, közös pályázati elképzelésekről is. A felek megegyeztek abban, hogy a magyarlakta térségek közös fejlesztései csakis közös tervezés eredményeképpen lehetnek sikeresek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: