2011-08-31 16:48:05• hírek • Kocsis Zoltán

Konferencia a roma nőkért Szatmárnémetiben

Egyre nagyobb az érdeklődés a fiatal roma lányok körében az oktatás és a felsőoktatás iránt, a skála másik végleteként viszont továbbra is nagy a kiszolgáltatottságuk úgy családi, mind társadalmi szinten, ezért magas a prostituáltak száma is - derült ki az „Egyenlőség a különbségek révén. A roma nők esélyei a munkaerőpiacon" elnevezésű konferencián,a melyre szerdán Szatmárnémetiben került sor.

A „Gyerekeinkért" Cigány Nők Egyesülete, a Romákért Országos Szövetsége és a szenátus esélyegyenlőségért felelős bizottságának szervezésében zajló „Egyenlőség a különbségek révén. A roma nők esélyei a munkaerőpiacon" elnevezésű projekt eredményeről tartott bemutatót Bebi Leonard projektvezető, a Parudimos Egyesület elnöke Horváth Ignác, a Szatmár Megyei Roma párt elnökének, Arpad Iounas és Sorin Berindea helyi szakértők társaságában.

Leonard elmondta, hogy a nevezett projekttel az volt a céljuk, hogy informálják a roma nőket a munkaerőpiac nyújtotta lehetőségekről, hogy közvetítsenek, tanácsokat adjanak. Ennek jegyében több alkalommal is állásbörzét hirdettek, azonban, Leonard szerint nehezen tudták meggyőzni a munkaadókat, hogy ők is részt vegyenek.

A jelenlévők valamennyien megegyeztek abban, hogy jelentősen meg kell változtatni mind a romák, mind többségi társadalom mentalitását. „A lányainknak nem lenne szabad 14-15 évesen férjhez menni és aztán rögtön gyerekeket szülniük. Tanulniuk kell, így könnyebben találnak majd munkát is", szögezte le Horváth. Leonard szerint ugyanakkor azt a felfogást is meg kell változtatniuk, mely szerint a romák nem szeretnek dolgozni - először is meg kell nekik adni a lehetőséget, hogy dolgozhassanak.

Szóba került, hogy a roma nőknek előbb a családon belüli elnyomáson kell fölülkerekedniük, amihez szintén komoly mentalitásváltozás szükséges.

Leonard elmondta, hogy a projekt keretein évi 3000 eurós ösztöndíjat is nyerhetnek roma lányok, akik az egészségügyben szeretnének később elhelyezkedni. „Becslések szerint Romániában 2050-ben minden harmadik munkavállaló roma lesz, ezért borzasztóan fontos, hogy ők milyen képzettséggel rendelkeznek majd ", mondta korábban egy kisebbségvédelmi konferencián Eckstein-Kovács Péter. A jelenlévők mindannyian egyetértettek abban is, hogy a higiénia hiánya a roma közösségek egyik nagy gondja, ezért felmerült a részükre kialakított közfürdők létesítése - amilyen Kudzsir városában már létesült.

A legutóbbi népszámláláson megközelítőleg 570 ezren vallották magukat romának Romániában. „A következő népszámláláson nagyon fontos, hogy mindenki annak vallja majd magát, ami és nem annak, aminek érzi magát", hívta fel a figyelmet Horváth Ignác.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: