2011-04-06 17:03:23• hírek • Balog Anita

Konferencia a megújuló energiákról

Szerdán a Német Fórum Árpád utcai nagytermében került sor az Eco Power 2011 című konferenciára. A rendezvényre ugyan a megye minden polgármestere meg volt hívva, alig képviseltette magát néhány önkormányzat, pedig a megyében lenne lehetőség a zöld energia "kitermelésére".

A tavalyi évben már tartottak egy konferenciát a zöld energiákkal kapcsolatosan, akkor az energia kitermelésének elméleti részével foglalkoztak leginkább, idén viszont a gyakorlati tudnivalók voltak a középpontban. A többek között a Szatmár Megyei Prefektúra és a Német-Román Vállalkozók Egyesülete által szervezett rendezvényen a tavalyihoz képest nagyobb volt az érdeklődés, de a gyűlésterem így is csak félig telt meg.

Míg a 2009-es évben egyetlen projektet sem tettek le EU-s pénzösszegek elnyerésére, addig 2010-ben már három biogáz-kitermelésre, négy napenergia hasznosítására irányuló projektet nyújtottak be, illetve egy olyan projektet, amely napenergia és szélenergia kiaknázására íródott - közölte Szilágyi Ottó, a szintén szervező Achiver Associates menedzsere.

Szilágyi beszédében elmondta: Szatmár megyében lehetőség lenne geotermikus energia termelésére, ám ez hatalmas befektetés lenne - pedig Izlandhoz hasonlóan igen nagy mennyiségű áramot állíthatnánk elő a geotermikus energiából. Napenergia esetében az ország déli része van előnyben, a megyében ezzel a módszerrel lényegesen kisebb energiát lehetne előállítani. A szélenergia kihasználására sem igazán alkalmas Szatmár, a "szelesebb" megyékhez képet akár 30 százalékkal alacsonyabb hatásfokkal dolgozhatnának itt a szélerőművek. Országos szinten jelen pillanatban sok szélerőmű megépítése van tervbe véve - olyannyira, hogy Európa legnagyobb szélenergia-felhasználójává válhatnánk, de ahogy az lenni szokott, a tervek egy része valószínüleg nem fog megvalósulni. Szatmár megyében elsősorban a biogáz és az energiafűz-termesztés lenne ideális - utóbbiból már van egy néhány hektáros terület a megyében.

A konferencia során a részvevők szatmárnémeti, kolozsvári szakemberek mellett Magyarországról és Ausztriából érkező szakértők rövid, de lényegretörő és érdekfesztő előadásait hallgathatták meg a zöld energiák kapcsán.


Eco Power 2011 konferencia
Eco Power 2011 konferencia


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: