2017-03-09 13:45:57• hírek • Szatmár.ro

Konferencia Szatmárnémetiben a ciánszennyezésről

Fotó: MTI
Fotó: MTI
A tiszai ciánszennyezés több ország területét érintő környezeti katasztrófa volt, amelyet az okozott, hogy 2000. január 30-án a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből 100 ezer m³ cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába. A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, így hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A legsúlyosabb károk a Tisza élővilágában keletkeztek, ahol a 40 km hosszan elnyúló ciánfolt két hét alatt vonult le. A csernobili atomkatasztrófa óta történt legnagyobb környezeti katasztrófának is nevezték.

Elmúlt a veszély? Erre a kérdésre keresik a választ a konferencia résztvevői.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári szervezete és a Négy Folyó Egyesület természetvédelmi konferenciát szervez „Másfél évtizeddel a cianidszennyezés után. Elmúlt a veszély?" címmel március 11-én Szatmárnémetiben 15 órai kezdettel (Sváb Ház, Árpád/V. Lucaciu utca 9. szám).

Térségünk egyik legnagyobb ökológiai katasztrófája, a Lápos, a Szamos és a Tisza folyókat érintő, 2000-ben történt szennyezés hatásairól, az élővilág jelenlegi állapotáról, valamint a veszélyes technológia betiltásáért folytatott küzdelem eddigi eredményeiről neves szakértők tartanak előadásokat: dr. Sárkány-Kiss Endre, a BBTE nyugalmazott docense, Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Fülöp Tihamér biológus, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselője.

Az eseményre szeretettel várják az érdeklődőket!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: