2015-07-09 13:09:34• hírek • Szatmár.ro

Koncz Zsuzsa, Byalex, Zalatnay Cini, Neoton Família és PASO a nyolcnapos PMN-en

Nincs még kész a teljes program, de néhány biztos pontot már bejelentettek az idén XIV. alkalommal megszervezett Partiumi Magyar Napok szervezői a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Idén már nyolcnapos lesz a PMN és minden napra jut egy színházi előadás. Négy színpadon, 15 helyszínen több mint száz program közül válogathatunk.

Idén augusztus 17-24. között szervezik meg a szatmáriak és a környékbeli megyék lakosai által várva várt rendezvényt, a Partiumi Magyar Napokat. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Szőcs Péter Levente, a szervező Identitas Alapítvány elnöke, a társszervező Szatmárnémeti RMDSZ-t vezető Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és a megyei RMDSZ szervezetet vezető Pataki Csaba szenátor. A programról a rendezvény főszervezője, Stier Péter beszélt.

Pataki Csaba az első Partiumi Magyar Napok megszervezését elevenítette fel, beszélt a rendezvény fejlődéséről és arról, hogy a PMN számos más rendezvénynek is jó példát mutatott. Kereskényi Gábor is azokra az ídőkre emlékezett vissza, amikor még a szervezés minden fázisában - egyebek mellett a színpadállításban is részt vett. Valamennyien hangsúlyozták: nem csak a szatmár megyeiek ünnepe a PMN, hanem a környező megyékből, Magyarországról és Ukrajnából is érkeznek nézők a színvonalas rendezvényekre. "Tizennégy év alatt bebizonyosodott: a PMN-nek van létjogosultsága és bemutatja a helyi közösség értékeit. A rendezvény bebizonyítja, hogy a szatmári magyarság itt volt, van és lesz és hogy itthon vagyunk ezen a tájon" - mondta Kereskényi.

Dzsessz, koncertek és színház

Az idei Partiumi Magyar Napok költségvetése nagyjából 400 ezer lej - ez az összeg magasabb, mint a tavalyi, de több lesz a program is, lévén, hogy hétnaposról nyolcnaposra bővült a fesztivál. A helyi polgármesteri hivatal és a Megyei Tanács is a támogatók között van, de számos magyarországi alapítvány, helyi civil szervezet és cég is összefogott, hogy újra egy remek rendezvény legyen a PMN.

Stier Péter főszervező elárult néhány fontos programpontot is. Négy színpadon, 15 helyszínen lesznek rendezvények, az előző évekhez képest pedig több lesz a színházi előadás és a gyermekprogram, valamint a dzsessz- és blues zene.

"Minden nap lesz színházi előadás - vagy a tűzoltótoronynál, vagy a Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében, vagy pedig az Ács Alajos Stúdióteremben. Minden nap lesz bábelőadás gyermekeknek is és több lesz a dzsessz és blueskoncert is, így próbáljuk kicsit betölteni azt az űrt, ami a Sorompók Nélkül Nemzetközi Színházi Fesztivál és a dzsesszfesztivál megszűntetése után alakult ki" - mondta Stier.

Az idei fellépők között ott lesz a Muzsikás Együttes és a Fonó Zenekar is. A PMN színpadjain számos stílus, zenei irányzat rajongói találnak majd kedvükre való koncertet: fellép majd Wolf Kati, Zalatnay Sarolta, az Ossián rockzenekar, a fiatalokat valószínűleg Byalex csalja majd ki a rendezvényre, vagy éppen a PASO (Pannonia Allstars Ska Orchestra) zenekar. Kétórás nagykorncertet ad majd a PMN-en a Neoton Família és tíz év után visszatér Szatmárnémetibe és először ad itt szabad ég alatti koncertet Koncz Zsuzsa. Csepregiék amúgy augusztus 23-án, Koncz Zsuzsa pedig 24-én fog koncertezni.

A PMN vendégül látja a budapesti József Attila színházat - ők a Komámasszony, hol a stukker című vígjátékkal nevettetik majd meg a közönséget. A főszereplő Rékasi Károlyt még nem tudni, hogy ki helyettesíti majd, hiszen motorbalesete miatt még lábadozni fog. De biztosan fellép majd Szerednyey Béla és Nemcsák Károly is. Szatmárnémetiben vendégeskedik majd a békéscsabai Jókai Színház és a soproni Deszka Társulat is - utóbbi a Valahol Európában című darabot játssza majd, fogyatékkal élő és egészséges színészek közreműködésével.

Brazilverő Szatmárnémetiben

A PMN a sportrajongóknak is tartogat izgalmas pillanatokat. Itt lesz például Mészöly Kálmán, Détári Lajos és Urbán Flórián is - a magyar foci olyan kiemelkedő személyiségei tartanak majd előadást és közönségtalálkozót, akiknek alkalmuk volt mondjuk a brazil válogatottat is legyőzni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: