2013-07-13 09:59:45• hírek • Szatmár.ro

Koncerttel, koszorúzással és versekkel folytatódott a találkozó

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium új épületében megkoszorúzták az In Memoriam táblát.

A délelőtti osztályfőnöki órákat követően pénteken folytatódott az idei Véndiáktalálkozó: a komolyzene-kedvelő véndiákok a filharmónia előadótermében gyűltek össze, hogy meghallgassák Dr. Fátyol Rudolf hegedűművész és Dr. Duffek Mihály zongoraművész közös Mozart-koncertjét. A zene elvarázsolta a hallgatóságot, akik vastapssal köszönték meg a művészeknek a produkciót.

Ezt követően a résztvevők többsége átvonult a Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületébe, ahol megemlékeztek az iskola elhunyt diákjairól és tanárairól. Pataki Enikő igazgatónő emlékeztette a hallgatóságot, hogy az elmúlt egy évben az intézmény nem csak tanárokat, hanem tragikusan fiatalon elhunyt véndiákokat is gyászolt. Miután elhelyezték a koszorúkat és virágokat a Kölcsey előterében található In Memoriam táblánál, Bálint Zsuzsa igazgatóhelyettes vette át a szót. Ő egy sétára invitálta a résztvevőket az iskola új épületébe. Bejárták az ebédlőt, a kicsik földszinti osztályait, a nagyobbak emeleti termeit, a tanárit és a dísztermet is.

A pénteki rendezvény az iskola dísztermében megtartott "A vers örök" című műsorral zárult. Egykori versmondók találkoztak itt, felelevenítették az emlékeket és szavaltak is. A műsor keretében az iskola tizenegyedikesei is előadtak egy rövid jelenetet. A szavalatokat megelőzően Kereskényi Sándor irodalomtörténész tartott rövid előadást az 1989 előtti és utáni műkedvelő iskolai versmondókról. Kereskényi kultúrszociológiai megközelítésből mutatta be a két különböző korszak versmondóinak helyzetét. Az irodalomtörténész arra is emlékeztetett: 1989 előtt az iskolai versmondók egyfajta kulturális ellenzékiséget képviseltek, a versmondás néha kockázattal is járt, hiszen volt olyan szatmári, aki emiatt került a hatóság kezei közé és lett elküldve a Duna Deltába.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: