2017-03-01 16:20:35• hírek • Kocsis Zoltán

Komposztból körforgalom – óvodások közreműködésével

A nevelést zsenge kortól kell kezdeni, a környezettudatos viselkedést pedig már az óvodáskorú gyerekeknek meg kell tanítani. Ők lesznek azok, akik a jövőt felépítik - persze nem mindegy az sem, milyen világot hagyunk rájuk. Szatmárnémetiben ők maguk építhetnek körforgalmat komposztból.

A szatmári megyeközpont mind a 16 óvodája kap egy-egy komposztáló berendezést a polgármesteri hivataltól, a megyei környezetvédelmi ügynökségtől és a tanfelügyelőségtől. A cél, hogy ebbe gyűjtsék a gyerekek a növényi eredetű, lebomló hulladékot.

Az így kialakult komposztanyagot a Closca és a Rosetti utcák kereszteződésében található körforgalom felújítására használják majd fel, magyarázta Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója. A kört 16 szeletre osztják, június 5-én pedig minden egyes részt egy-egy óvoda ültet majd be virágokkal. A körforgalom közepére egy fa kerül.

A program kedvéért az önkormányzat húsz komposztálót vásárolt, ezeket osztják szét az ovik között. Kereskényi Gábor polgármester elmondta, mindez két célt szolgál: egyrészt a gyerekeken keresztül igyekeznek tudatosítani a felnőttekben a környezettudatos viselkedés fontosságát, másrészt így is próbálnak csökkenteni a háztartási hulladék mennyiségén.

A program része annak a tájékoztató kampánynak, amely igyekszik felhívni a szatmárnémeti lakosság figyelmét: a Környezetvédelmi Alap támogatásával, az önkormányzat közreműködésével ingyenesen juthatnak hozzá 200, illetve 400 literes komposztálókhoz. Ehhez nem kell mást tenniük, minthogy benyújtsák a szükséges kérvényt a polgármesteri hivatal 11-es szobájában. Január elseje óta mintegy 600 kérvényt iktattak már, magyarázta Maskulik Csaba városmenedzser.

Ugyan Szatmárnémetiben csak azok igényelhetnek komposztálót, akik a megyeszékhelyen laknak, jó hír, hogy több egyéb önkormányzat is pályázni kíván. Túrterebesen már közel félezren igényelték a komposztálókat, de jelentkezni lehet Szatmárpálfalva, Lázári, Túrterebes, Pusztadaróc, Szamosdob, Vetés, Csanálos és Kaplony községekben, illetve Avasfelsőfaluban és Tasnádon is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: