2019-01-28 09:23:40• hírek • közlemény

Kompetens kisdedóvók: egy óvodafejlesztő program tapasztalatai

Eredményesen zárult a magyar kormány által indított Kárpát-medencei óvodafejlesztési program 2018. évi továbbképzése.  A felkészítésben a Hagyományok Háza szakmai partnerként vett részt.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2017-ben kezdeményezte a külhoni óvodák fokozott támogatását. Ennek nyomán, 2018-ban a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége – a Hagyományok Háza szakmai segítségével – a magyar tannyelvű bölcsődék és óvodák didaktikai személyzete számára hirdette meg a Kompetenciafejlesztés népi hagyományok által című 60 órás akkreditált szakmai továbbképzését.
 

Az elmúlt évben Erdélyben és Partiumban 17 helyszínen 22 alkalommal szerveztek tanfolyamot. A kurzusokon összesen 1110 óvodapedagógus vett részt.

„Meglepően nagy volt az érdeklődés a tanfolyam iránt – számolt be tapasztalatairól Tálas Ágnes, felkért szakmai mentor, a Hagyományok Háza módszertani képzéseinek rendszeres oktatója. – A tanév legjelentősebb állomása az október végén Szatmárnémetiben rendezett továbbképzés volt, amelyen 132 pedagógus vett részt.”A felkészítő módszertani iránymutatást adott a néphagyomány különböző területeinek alkalmazására az óvodai nevelésben. A képzés célja, hogy a részvevők az elméleti és gyakorlati-sajátélményű foglalkozásokon keresztül minél többet megtudjanak a néphagyományról, és annak óvodai alkalmazásáról. Az óvodai neveléshez nagyon jól kapcsolódhatnak ennek a műveltségnek bizonyos elemei, leginkább a tánc, zene (népdalok, népi hangszerek), népi játékok, természetes anyagok használatára épülő kézműves tevékenységek és jeles napi szokások. A tanfolyam ezeknek a megfelelő alkalmazásához kíván módszertani segítséget nyújtani, mivel ezek az ismeretek, hiányoznak a mai felsőfokú pedagógusképzésből.
 

Az akkreditáció szintén motiválta a jelentkezőket, mivel segítette a résztvevőket a kreditpontok gyűjtésében.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: