2012-05-22 09:27:37• hírek • Szatmár.ro

Komolyan, Bartók szellemében

Negyedszázada hívják „Bartóknak" a Magyar Rádió 3. műsorát. A csatorna a 25 év alatt méltónak bizonyult a nagy magyar zeneszerző nevének viselésére, napjainkra a magyar kulturális élet egyik alapkövévé vált.

A Magyar Rádió 3. műsora 1987. május 23-án vette fel Bartók Béla nevét. A névválasztás a magyar rádiózás történetének aranybetűs napja volt, a névadó ünnepet ifjabb Bartók Béla, Bartók Péter és Doráti Antal is megtisztelte jelenlétével.

„Bartók nevét a világon mindenütt ismerik - méltatja az elődök döntését Farkas Zoltán, a Bartók Rádió intendánsa. - A nagy magyar zeneszerző művészete közvetlenül és maradandóan került be az emberiség nagy szellemi kincstárába; zenéje a magyarság talán legfontosabb hozzájárulása az egyetemes kultúrához. Nincs más dolgunk, mint hogy ehhez a névhez - minden nehézség ellenére - megpróbáljunk méltóak maradni a következő 25 évben is."

Az elmúlt negyedszázad alatt a Bartók Rádió magyar zene és irodalomkedvelők családtagja lett. A Muzsikáló reggel műsorfolyama a zeneirodalom slágereivel, gyöngyszemeivel aranyozza be a komolyzenebarátok egész napját, a Muzsikáló délután pedig a csúcsforgalomban autózók körében vívott ki népszerűséget. A későn fekvő muzsikakedvelőket pedig az éjszakai Notturno ringatja álomba.

A csatorna vezetése élő partneri kapcsolatot tart a magyar hangversenyélet legkiválóbb szereplőivel. A Hangverseny délidőben és az esti hangverseny közvetítések a Bartók Rádiót az ország legnagyobb „koncerttermévé" varázsolják. A csatorna a magyarországi zenei fesztiválok állandó résztvevője. Fontos szerepet vállalt többek között Sopron, Fertőd-Eszterháza, Miskolc, Szombathely, Tiszadob, Pannonhalma fesztiváljának vagy a Budapesti Wagner Napok népszerűsítésében. A médium az újszerű kezdeményezéseket is felkarolja, a Chopin-, Schubert-, Liszt- és Mozart-maraton közvetítése igazi zenei csemegének bizonyult. A nemzetközi műsorcsere-szerződéseknek köszönhetően a magyar zenebarátok a világ hangversenytermeiben és operaházaiban is otthonosan mozognak. A New York-i Metropolitan Opera előadásai különösen népszerűek. A világ leghíresebb dalszínházának színvonalas produkciói méltán vívták ki a hazai zenebarátok elismerését, és sok hívet szereztek az opera műfajának.

A Bartók Rádió ars poeticájában a játék is fontos szerepet kap. A nézők körében igen kedveltek a reggeli, vagy a délutáni műsorok feladványai. A Metropolitan operaközvetítésekhez kötődő rejtvény szerencsés nyertese New Yorkba utazhatott, és Metben a május 2-ai Traviata előadáson vehetett részt.

A Bartók Rádió május 23-án ünnepel. A jeles napon a Muzsikáló délután a Thália Látvány Rádió Stúdióból jelentkezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: