2014-07-04 17:29:21• hírek • Szatmar.ro

Komoly változások előtt a román női kosárlabda

Komoly változások elébe néz a román női kosárlabda, miután pénteki rendkívüli ülésén a szövetség illetékesei több fontos döntésben tudtak megállapodni. Döntés született többek között a második osztály létrehozásáról és a román játékosok szerepeltetéséről is.

Amint arról korábban beszámoltunk, a csapatok vezetői hétfőn Sepsiszentgyörgyön találkoztak egymással és megvitatták a sportág jövőjét illető legfontosabb kérdéseket. A szövetség vezetősége ezeket vetette latba.

Az már korábban eldőlt, hogy a szezon augusztus helyett mégiscsak szeptember végén kezdődik, egy csapat keretében pedig nem hogy csökkenne, de ötről hatra nő majd a légiósok száma. A szezon végén az élvonalból az utolsó két csapat kiesik abba a második osztályba, amelyet 2015 nyarán hív életre a szövetség. Ebben az élvonal klubjainak második számú csapatai szerepelnek majd. A keretekben kötelezően szerepelniük kell hét 16-20 év közötti fiatalnak. Legfeljebb öt játékos életkora haladhatja meg a 20. évet és mindössze egy külföldi kaphat helyet. Szintén a fiatal román játékosok fejlődését hivatott szolgálni az a szabály, mely szerint az a csapat, amely egy meccsen legkevesebb 10 percig szerepeltet egy 22 évnél fiatalabb romániai játékost, az kedvezményeket kap majd a szövetségtől a különböző illetékek befizetésekor.

Döntés született arról is, hogy ezentúl nem csak a dobogóért harcoló csapatok küzdhetnek meg a a helyosztókon, hanem az egész mezőny. Szintén eldöntötték, hogy a bajnokság és a Román Kupa menetrendjét július végén Nagyváradon sorsolják majd ki.

„Mindezek a határozatok a női kosárlabda fellendítését hivatottak szolgálni. Reméljük a román játékosok ezt követően több játéklehetőséghez tudnak majd jutni, így idővel a válogatott is eredményesebb lesz" - nyilatkozta Florin Mureşan, a Szatmárnémeti VSK kosárlabda szakosztályának az elnöke.

A VSK-hoz kapcsolódó hír, hogy a csapat edzője, Éles Péter a héten Baján tartózkodott, ahol részt vett Rátgéber László nemzetközi kosárlabda-táborában. Az Európa-hírű magyar edző pedig megígérte, az ősz folyamán ellátogat Szatmárnémetibe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: