2018-02-07 14:00:40• hírek • Bede Emőke

Komoly problémát jelent a város számára a kutyák túlszaporulata

A Free Life Állatvédő Egyesület egy közel hat éve tevékenykedő nonprofit szervezet, mely jelenleg 5 aktív taggal fáradozik azon, hogy menhelyet nyújtson a kóbor és kidobott kutyáknak. Azonban a megoldásra váró problémák száma cseppet sem csökken.

Az egyesület székhelyén jelenleg több, mint 450 kutyáról gondoskodnak, így a szervezet tagjai igencsak sok tapasztalatot szereztek a kóbor kutyákat illetően. Mint arról Domokos Bernadett az egyesület képviseletében beszámolt, Szatmárnémetiben három fő probléma körvonalazódik. Az első ezek közül a kutyaelhagyás. 2015 óta minden kutyát kötelező mikrochippel ellátni, mely tartalmazza a gazdi adatait, azonban sokan mind a mai napig eltekintenek ettől a törvény által előírt kötelezettségtől. Az azonosító hiánya teljesen ellehetetleníti a kutyákat elhagyó tulajdonosok felelősségre vonását. A probléma azonban nem áll meg ezen a szinten, hanem tovább gyűrűzik: az elhagyott kutyák falkákba verődnek és a város területén portyáznak, akik már nem egyszer sodortak veszélybe járókelőket.
 

A második nagy problémakör a túlszaporodás. „A kutyák nem ismerik a biztonságos szex fogalmát, így a gazdik kötelessége és felelőssége meggátolni a nemkívánt almok létrejöttét” –mondta el Domokos Bernadett. Sok kutyatulajdonos hajlamos megfeletkezni az ivartalanítás lehetőségéről, pedig egy egyszerű beavatkozás árán egy többéves problémaforrást lehetne kiiktatni. Épp ezért a szatmári állatvédők egy sterilizációs programot is létrehoztak, mellyel a kisállatok tulajdonosainak szeretnének segíteni. Az alacsony jövedelemmel rendelkezők mellett az úgynevezett „nevelőgazdik”, azaz az ideiglenes befogadók, és a háromnál több kisállattal rendelkezők is ingyenesen ivartalaníthatják a kedvenceket, kutyákat és macskákat egyaránt. Erről részletesebb információkat ide kattintva lehet találni.
 

„Kevesen tudják, mit jelent felelős állattartónak lenni. Sokan azt hiszik, elég, ha szeretik az állataikat. Bár a törvény egyértelműen kimondja 2015 óta, hogy azonosítóchippel kell ellátni a kutyákat, azonban a legtöbb gazdi mégsem tesz eleget kötelességének” –mondta el Bernadett, aki szerint elsősorban mentalitásváltásra lenne szükség a lakosság körében.
 

Az egyesület jelenleg különféle adományok segítségével fedezi a mindennapi kiadásokat: az állatbarátok pénzzel, kutyaeledellel, tisztítószerekkel támogatják a menhelyet, illetve alkalmanként néhány önkéntes is a tagok segítségére siet. A segítő kezek mellett azonban azokat is tárt karokkal várja az egyesület, akik csak szeretnének bepillantani a menhely mindennapjaiba, hiszen az ilyen látogatások is segítenek tudatosítani a lakosságban, hogy milyen is egy felelős gazdi.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: