2019-01-16 08:55:14• hírek • Bede Emőke

Komoly problémákról rántotta le a leplet a fogyasztóvédelem

A napokban tette közzé a fogyasztóvédelem azon összegzését, melyben azt a tavalyi év végén tartott ellenőrző akciót summázták, melynek célkeresztjébe a hústermékek és az ezeket árusító üzletek kerültek.

Mint az az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) beszámolójából kiderült, az akció során 1127 céget ellenőriztek, s mint kiderült, ezeknek 63 százaléka bizony olyan hibákat vétett, melyek az ellenőröknek is szemet szúrtak. Az ANPC munkatársai kicsivel több mint hatvanezer kilogrammnyi húst és húskészítményt ellenőriztek, e mennyiség 14,4 százaléka azonban nem felelt meg a fogyasztóvédelmi előírásoknak. Amellett, hogy egyes termékeket véglegesen, másokat ideiglenesen le kellett venni a polcokról, az ellenőrök 432 figyelmeztetést is kiosztottak, illetve 379 esetben pénzbírságot szabtak ki a tapasztalt hiányosságok és kihágások miatt. Ezek összértéke elérte a 1 502 000 lejt.
 

A fogyasztóvédelem megyékre lebontva is közölte az eredményeket, így kiderült, sajnos Szatmár megyében is akadtak gondok szép számmal. Megyénkben az ellenőrök több esetben azzal szembesültek, hogy a termékeket nem az előírásoknak megfelelő körülmények között vagy nem megfelelő hőmérsékleten tárolták. Emellett olyan esettel is találkoztak, hogy az áru címkéje nem tartalmazta a kötelezően feltüntetendő információkat, pl. a tápanyagtartalmat közlő táblázatot.
 

Ennél azonban sokkal megdöbbentőbb az a tény, hogy találkoztak olyan mérőeszközökkel, mérlegekkel is az ellenőrzések során, melyek egyáltalán nem voltak hitelesítve vagy a hitelesítés már érvényét vesztette. Mi több, engedély nélkül működő üzletet is sikerült leleplezni.

 

Az ANPC emellett közleményében megfogalmazott néhány megszívlelendő tanácsot is, melyeket szem előtt tartva elkerülhetjük, hogy rossz minőségű terméket vásároljunk. Mint írják (bár ez magától értetődő), ne válasszunk elváltozott színű vagy kellemetlen szagú húsokat, húskészítményeket, illetve arra is figyeljünk, hogy mindig legyen felcímkézve a termék. Annál is inkább, mivel az apró papírka sokszor fontos információkat tartalmaz az összetevőkre vagy a szavatossági időre vonatkozóan. Ne vásároljunk megbízhatatlan forrásból, a pénztárblokkot (kasszabont) pedig tegyük el. Ez már csak azért is lényeges, mert ha csak otthon derül ki, hogy mégis gond van az adott termékkel, csak a blokkal birtokunkban élhetünk a reklamáció lehetőségével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: