2019-08-08 08:50:07• hírek • Bede Emőke

Komoly gondokra bukkant a fogyasztóvédelem a fagyasztott élelmiszerek terén

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Július 15. és 26. között átfogó akciót szervezett az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, melynek célkeresztjében ez alkalommal a fagyasztott élelmiszerek álltak. Az összehangolt kontroll során nem kevesebb mint 120 tonnányi élelmiszert vizsgáltak meg az ellenőrök, a szabálytalanságok miatt kiosztott pénzbírságok összértéke a 1,7 millió lejt.

A hatóság közölte, hogy országos szinten 798 céget ellenőriztek, melyek közül 515-nél, azaz kb. 64,5 százalékuknál találtak valamilyen rendellenességet, a 119,3 tonnányi bevizsgált termék közül pedig 34 tonna nem felelte meg a fogyasztóvédelmi előírásoknak. A beszámolóból emellett az is kiderült, hogy 1,93 tonnányi fagyasztott terméket azonnali hatállyal levétettek a polcokról, mi több, gyártásukat is beszüntették. 20,8 tonna esetében elég volt csak addig felfüggeszteni a termelési folyamatot, míg az érintett cégek orvosolják az ANPC által jelzett hibákat. A hatóság az ellenőrzés végére 332 pénzbírságot osztott ki 1 778 500 lej összértékben, az írásos figyelmeztetések száma pedig elérte a 264-et.


A fogyasztóvédelem ellenőrei legtöbbször minőségi gondokra bukkantak, de arra is számos példa volt, hogy az adott terméket a eltarthatósági idő lejárta után sem vették le a polcokról. Emellett szúrós szemmel ellenőrizték a csomagolásokat is: mint kiderült, számos terméket hoztak forgalomba megrongálódott, hiányos információkat tartalmazó csomagolásban. Gondolhatunk itt az összetevők részletes listájának, a származás helyének, az allergén anyagok, a nettó mennyiség, a tárolási javaslat vagy épp a szavatossági idő feltüntetésének elmulasztására is.


Szatmár megye szerencsére ilyen szempontból jól teljesített. Az ellenőrzések során csupán olyan esetekre bukkantak, amikor az (egység)árat nem tüntették fel a cégek/üzletek, vagy ha épp feltüntették, akkor olyan helyen, ahol alig lehetett látni és leolvasni azokat.


Az ANPC arra inti a lakosságot, hogy az ilyen jellegű termékeket csak valóban fagyott állapotban vásárolják meg, és ha már egyszer kiolvasztották, akkor ne rakják ismét vissza a fagyasztóba. Nagy figyelmet kell szentelni a külső megjelenésre is: semmi esetre sem szabad olyan terméket megvásárolni, melynek csomagolása koszos, esetleg meg van rongálódva vagy nincs tökéletesen lezárva. Minden esetben olvassuk le az minőség-megőrzési időpontot, és feltétlen tartsuk meg a kasszablokkot, ugyanis ennek hiányában nagyon nehéz reklamálni a selejtes áru miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: