2015-01-20 16:48:31• hírek • Kocsis Zoltán

Komoly bírságra számíthat, akinek nincs szemétszállítási szerződése!

A 2014/99-es törvény alapján az a szatmárnémeti lakos, akinek nincs érvényben lévő szerződése a háztartási hulladék elszállításáról a közterület-fenntartó vállalattal, illetve akik nem a valóságnak megfelelően jelentették be a lakásban élő személyek számát, szabálysértést követnek le, amiért 500 lejtől akár 1000 lejig terjedő bírságot szabhatnak ki, áll dióhéjban összefoglalva a közleményben.

Érdekes, hogy ez pontosan az a törvény, amelyre Maskulik Csaba RMDSZ-es tanácsos a decemberi ülésen hivatkozva felszólította a polgármesteri hivatalt: tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy minden lakos kivegye a részét a szemétszállítás költségeiből, ne csak azok, akiknek szerződésük van a céggel. A törvény kimondja ugyanis, hogy az önkormányzatoknak közép és hosszútávú hulladékgazdálkodási stratégiát kell kidolgozniuk; a szerződéssel nem rendelkezőknek pedig vagy külön illetéket kell fizetniük vagy meg kell büntetni őket.

Emlékezhetünk rá, Szatmárnémetiben korábban létezett a speciális személyszállítási illeték: akinek nem volt szerződése a Florisallal, annak az adóhivatalban kellett kifizetnie a plusz illetéket. Ezt a Dorel Coica vezette városvezetés röviddel hatalomra kerülésük után eltörölte. Akkor azt vállalták, még az év végéig megoldást találnak az akkor fellépő társadalmi igazságtalanságra, mely szerint csak a lakosság egy része fizeti a teljes város szemetének elszállítását. Aztán két és fél évig nem történt semmi...

„Ezt egy ésszerű lépésnek tartom, itt volt már az ideje, hogy mindenki fizessen valamiképpen saját szemetéért", mondta megkeresésünkre Maskulik Csaba.

A 2012 nyara óta kialakult helyzetet remekül érzékelteti, hogy Dan Babut városmenedzser adatai szerint 40.000 körül van azok száma, akik szemétszállítási díjat fizetnek. Olyan körülmények között, hogy a 2011-es népszámlálás hivatalos adatai szerint Szatmárnémeti lakossága 102.411 fő!

Akinek jelenleg nincs szerződése a Florisallal, az hétköznap 9-17, szombaton pedig 8-12 órák között köthetik azt meg a vállalat kasszáiban, a Bercsényi (G. Cosbuc) utca 1., illetve a Károlyi út 8. szám alatt. Amennyiben ezt nem teszik meg, számíthatnak arra, hogy a helyi rendőrség és a Florisal munkatársai ellenőrző körútjaik egyikén felkeresik őt.

Szatmárnémetiben jelenleg havi 7,70 lejt kell fizetni személyenként azért, hogy elszállítsák a háztartási hulladékot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: