2011-07-19 18:46:19• hírek • Póti Orsolya

Kommunikáló művészi világok

Különleges alkotásoknak, és egyben különleges kiállításnak adott otthont a Megyei Múzeum Szépművészeti részlege, a Vécsey-ház. A Magyarországon élő és alkotót képzőművészek Bíró Lajos és felesége, Sirpa Ihanus alkotásait csodálhatják meg az érdeklődők.

A kedd délután nyílt művészeti kiállítás sajátosságát azonnal felfedezhette a szemlélődő, hiszen az egyik teremben vibráló színek, realista szobrászati alkotások, míg a másikban absztrakt, az északi ember hangulatvilágát tükröző munkák tárultak szemei elé.

Amint azt már korábban említettük, egy csodálatra méltó szobrász-házaspár, a finn születésű Sirpa Ihanus és a férje, a csengeri származású Bíró Lajos hoztak el néhányait alkotásaikból, hogy a szatmáriak közelebbről is megismerhessenek két egymástól eltérő, de mégis összefonódó művészeti stílust.

Bíró Lajos főként köztéri emlékműveiről, szobrairól közismert, melyek nagy részben Magyarország keleti részében reprezentálódnak. A jelenlegi kiállítás igen összetett, hiszen az érdeklődők a művész szobrászati alkotásai mellett, nagyszerű festményeit is szemügyre vehetik. Az Európa északi vidékéről származó művésznő pedig rézből készült alkotásai mellett, plasztikai munkáival is megismerteti a közönséget.

A tárlatot Felicia Grigorescu, a Megyei Múzeum művészeti osztályának vezetője nyitotta meg, aki bemutatta a két művész életútját, megismerkedésük történetét, illetve egyéni művészvilágukat, az ezekben rejlő különbséget és hasonlóságokat.

Míg Sirpa Ihanus munkáinak nagy része absztrakt, interkulturális jellegű és nem a valóság részét képezi, addig Bíró Lajos realista alkotásai, vibráló színei teljesen másként hatnak a nézelődőre. A kiállítótermekben két különböző művészvilág tárul a nézelődő elé, azonban a munkák valahol mégis egymásba nyúlnak, párbeszédet alkotnak, hiszen mindkét művész számára lényeges a történelmi idő és földrajzi tér. Így a különbségek ellenére a művészetben ugyanúgy kiegészítik egymást, mint a házaséletben.



Megnyílt a szobrász-házaspár kiállítása a Vécsey-ház emeleti termeiben
Megnyílt a szobrász-házaspár kiállítása a Vécsey-ház emeleti termeiben


Sirpa Ihanus alkotásai
Sirpa Ihanus alkotásai



Bíró Lajos alkotásai
Bíró Lajos alkotásai




A Szatmár.ro -t megtalálod a Facebook-on is. Like-old a Szatmár.ro-t és nézz még több fotót.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: