2012-11-20 14:22:00• hírek • (x)

Kommunikáció a román-magyar határon át

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A helyi információ kölcsönös átjutattása a nemzeti határokon a szomszédba, az egyének és a közösségek lehetőségeinek kiterjesztését jelenti. Itt, néhány kilométerre van tőlünk a karnyújtásnyira levő „piac": munkaerő, ingatlan, műszaki cikkek, élelmiszeripari termékek stb.

Ezek árai között válogatva nyilvánvalóan ELŐNYÖKHÖZ jutunk: kölcsönös megismerésében rejlő gazdasági lehetőségre, egymás kulturális, művelődési, turisztikai értékei megismerésének pozitív társadalmi-gazdasági hatásaihoz. Az államhatár mentén élő, különböző nyelvet beszélő közösségek egymás iránti bizalmának megerősítését is szolgálja az, ha ezek az egymás szomszédságában élő közösségek  tudnak egymás mindennapi dolgairól, saját nyelvükön kapott információkból ismerkednek meg a másik értékeivel is. Ez pedig a általunk kidolgozott módszerrel, és a hírközlés mai, meglévő eszközeit erre felhasználva, íme elérhetővé vált.

A határt átütő hírközlést két csatornán valósítjuk meg:
- a romániai és magyarországi, helyi rádiókban két nyelven de megegyező tartalmú hírműsorok sugárzásával
- egy kétnyelvű internetes honlap a www.econinfo.eu segítségével

A határ két oldalán fekvő településekről begyűjtött, beérkező  híreket mindkét nyelvre lefordítjuk, ezeket a tartalmakat a helyi rádiók romániai oldalon román és magyar nyelven, magyar oldalon pedig magyar nyelven a rádiók naponta öt alkalommal sugározzák.

Partnereink ebben Szatmár megyében: a román nyelven sugárzó Radio 1 (94 FM), a román,  és Nagykároly környékén magyar, nyelven sugárzó Transilvania Radio - 99.00 FM és a 24 órában magyar nyelven sugárzó City Radió - 106,4 FM és a Szabolcs -Szatmár -Bereg megyébenmagyar nyelven sugárzó Ha-Jó Rádió - 98.4Mhz

A rádiókban elhangzott hírek, egyúttal a kétnyelvű www.econinfo.eu honlapnak a tartalmául is szolgálnak, bekerülve az általunk  kifejleszetett községi honlapra, természetesen más sajátos helyi információval együtt.

Így a legkisebb telpülés hírei is visszakerülnek- magyar és román nyelven, hogy  a határ mindkét oldalán megértsék az emberek-  a saját honlapra, tájékoztatásul, bármikor visszakereshető dokumentumként a településen történtekről.

Első alkalommal kínálkozik tehát olyan lehetőség az ÖNKORMÁNYZATOK számára, hogy a MEGLEVŐ, vagy az ÁLTALUNK KIFEJLESZETT  - sok esetben kapacitás hiányában nem frissített- honlpjaikon akár napi információkat közvetítsenek magukról:

- SAJÁT polgáraik,
- a KÖZVTELEN SZOMSZÉD TELEPÜLÉSEK,
- valamint a HATÁRON TÚLI SZOMSZÉDOK polgárai számára.

www.econinfo.eu
kommunikáció a határon át!

Két ország, egy cél, közös siker!
www.huro-cbc.eu
www.hungary-romania-cbc.eu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: