2011-06-20 15:10:14• hírek • Póti Orsolya

Egyelőre nem lesz változás

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye több mint négy éve szerezte vissza az egykor a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ használatában lévő Nyári színház területét. A tervek szerint multikulturális központot és egy 300 férőhelyes parkolót alakítottak volna ki a szabadtéri színház helyén - de a tervek azóta sem váltak valóra.

Bizonyára sokaknak eszébe jut, hogy néhány évvel ezelőtt volt egy hely Szatmárnémeti központjában, amely szabadtéri koncerteknek, színdaraboknak és fesztiváloknak adott otthont. Ez a hely már több mint négy éve nem létezik, a színpad és az ülőtér lebontása után most egy dzsungelhez hasonló, elgazosodott terület fogadja az arra járókat.

Józsa Jánostól, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sajtóreferensétől pedig megtudtuk, hogy egyelőre nem számíthatunk változásra ez ügyben.

Ft. Dr. Schupler Tibor 2010 szeptemberében elmondta: az egyházmegye tervében szerepelt egy többfunkciós kulturális központ kialakítása, de a gazdasági válság miatt stagnál a 20 millió eurós projekt kivitelezése, és addig amíg a krízis véget nem ér, nem valósíthatják meg elképzeléseiket. A kulturális központ igyekezne mindennek helyet adni. Az állandó egyháztörténeti és művészettörténeti kiállítások mellett, szabadtéri, illetve zárt kulturális rendezvényekre kerülne sor, illetve alkalmazkodó és nyitott lenne az állandóan változó művészet iránt. Az épülethez egy 300 férőhelyes parkoló is tartozna, amely megoldaná a városközpontban való körülményes közlekedést - hogy mikor, az ugyanakkor kérdéses.

A G.M. Zamfirescu Kulturális Központ vezetőségének azóta is nagy gondot jelent a terület elvesztése, hiszen több rendezvény színhelyét meg kellett változtatniuk. Bár a központ jó kapcsolatokat ápol a színházzal és a filharmóniával is,  olykor mégis könnyebb szabadtéren, a város központjában megszervezni egy-egy fesztivált, koncertet.

A lakosok véleménye szerint, ha nem is lesz hamarosan multikulturális központ az elhanyagolt városrészen,  a tulajdonosok annyit megtehetnének, hogy rendben tartják a visszakapott területet  - ugyanis ez nem lenne nagy befektetés.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: