2010-08-26 14:10:22• hírek • Szatmar.ro

Költözik a Kölcsey

Hosszú évek után immár elkezdődött a Kölcsey Ferenc Főgimnázium költözése. Az ezt megelőző időszakban egyeztetések folytak az érintett oktatási intézményekkel, felröppentek olyan hírek, amelyek alapján úgy gondolhatták az ügyben érdekeltek, hogy nem fog minden simán menni, most azonban úgy tűnik az új iskolai évben egy másik épületben tanulnak majd a diákok.

Elek Imre, a gimnázium igazgatója portálunknak elmondta, egy 2004-es határozat alapján a református egyház visszakapta azt az államosított épületet, amelyben a rendszerváltás után a Kölcseyről elnevezett gimnázium több évig működött.

Az akkori megegyezés szerint az egyház öt éves haladékot adott az oktatási intézménynek, hogy új épületet találjanak, ahol folytathatják az oktatást. Az öt év elteltével, 2009-ben aztán még egy év türelmet kaptak, ugyanakkor a két fél megegyezett arról, hogy a Kölcsey Ferenc Főgimnázium rögtön megkezdi a kiköltözést, amint a szomszédságban működő Aurel Pop Művészeti Líceum is átköltözik a számukra biztosított épületbe. Így szinte egy körforgás révén három oktatási intézmény költözik egyszerre.

Az Aurel Pop a szomszédságban, a Jean Calvin tér 6. valamint 10. szám alatti épületbe kerül, ahol a Kisegítő iskola működött, az így felszabaduló George Coşbuc utca 2. szám alatti Zárda templom melletti épületbe pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, illetve ennek egy része. Az egyház által az államtól visszakapott épületben immár többségében a Református Gimnázium diákjai fognak tanulni.

Elek elmondta, az intézmény jelenleg 29 osztállyal rendelkezik, ebből 17 fog átköltözni az újonnan biztosított épületbe, míg 12 osztály a megegyezések értelmében az új szárnyban marad ideiglenesen.


Néhány termet már sikerült bebútorozni a tanintézményekben
Néhány termet már sikerült bebútorozni a tanintézményekben


A Zárda templom másik szárnyát is megkapta a nagynevű iskola, azonban ennek rendbehozatalára még várni kell. A projektek jelenleg is készülnek, jövő év elején talán a felújítási munkálatok is elkezdődhetnek annak érdekében, hogy a 2011-2012-es tanévet már ott kezdhessék.

A jelenlegi körülmények között a diákok a két épületbe tanári felügyelet mellett fognak átjárni, mondta az igazgató. Az eddig létesített három informatikai labor a továbbiakban is a rendelkezésre fog állni, ugyanakkor az idén átadott új tornatermet is a Kölcsey-sek fogják használni.

A diákoknak lehetőségük lesz a továbbiakban is a fizikai és kémiai kísérletek elvégzésére, annak ellenére, hogy külön laboratóriummal egyelőre nem fogunk rendelkezni - tette hozzá az igazgató.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: