2010-12-26 13:29:12• hírek • MTI

Költekező orosz milliárdos

Az Új Hollandia
Az Új Hollandia

Roman Abramovics Londonban élő orosz oligarcha nem aprózza el: az amerikai Forbes Magazin legköltségesebb vásárlásokat felsoroló idei listáján az első helyre került azzal, hogy a minap átvette legújabb jachtját, amely 400 millió dollárba került, s ugyanennyiért megvásárolta a szentpétervári Új Hollandia szigetet.

Szerdán arról számolt be a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap, hogy Abramovics, a Chelsea londoni focicsapat tulajdonosa, a csukcsföldi parlament elnöke megvásárolta a közel 9 hektáros szentpétervári Új Hollandia mesterséges szigetet, amelyet az Ohta és a Mojka folyók, valamint több csatorna találkozásánál töltöttek fel a XVIII. században, Nagy Péter cár idején hajógyári célokra, s akkor építették be raktárakkal, amelyek ma egyedülálló ipari műemlékegyüttest alkotnak. Abramovics szállodákat, butikokat, művészeti galériákat és éttermeket szándékozik itt kialakítani. A történet fő pikantériája, hogy itt épült volna a Gazprom Ohta központnak elnevezett, több épülettel körülvett toronyháza Norman Foster sztárépítész tervei szerint, de sok évi heves tiltakozás és Dmitrij Medvegyev államfő néhány félreérthetetlen megjegyzése és az UNESCO tiltakozása nyomán az önkormányzat kénytelen volt a napokban visszavonni az építési engedélyt.

A december elején átvett jacht a látványnak is valóban gyönyörű Eclipse, amely nem csak árában abszolút rekorder: hossza 167 méter, a hajótest golyóálló acélból, az ablakok golyóálló üvegből készültek, és szükség esetére a fedélzeten elhelyeztek egy német fejlesztésű rakétavédelmi rendszert is. Az Eclipse hangárjaiban két helikopter, egy mini tengeralattjáró és két nagy motorcsónak várja, hogy színesebbé tehesse Abramovicsék nyaralásait, vagy hogy gyors menekülésre adjon módot. Egy a digitális fényképezőgépeket zavaró műszer pedig a paparazzóktól óvja az utasokat. A jacht luxuskabinjaiban 30 vendég lakhat, akiknek nyitott és fedett medence, moziterem, edzőterem és éjszakai bár is rendelkezésre áll. A hajó állandó személyzete 70 főből áll, s fenntartása évi 25-35 millió euró lesz.

Roman Abramovics, a ma 43 éves, egykori csukcsföldi árvagyerek, aki a Szovjetunió végnapjaiban állítólag kétes olajüzletekkel tett szert hatalmas vagyonra, a Forbes magazin szerint idén tavasszal 11,2 milliárd dolláros vagyonnal bírt, s a globális válság viszonylag kevéssé sújtotta. Elvált, új élettárástól, Darja Zsukova orosz modelltől tavaly év végén született meg hatodik gyermeke, miközben a nagyobbak lassan már családot alapítanak.
Abramovics tavalyi szerzeményei között van egy hatalmas villa 90 millió dollárért a karibi Saint Barts szigeten és egy nagy moszkvai villa saját focipályával.


Roman Abramovics szuperjachtja
Roman Abramovics szuperjachtja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: