2011-08-08 09:12:05• hírek • MTI

Kolozsváron szakítottak

Máté András Levente
Máté András Levente

Felfüggesztette Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román Demokrata Liberális Párttal (PD-L) kötött helyi koalíciós megállapodását, miután a bukaresti kormány fő erejét képező párt helyi szervezete az RMDSZ szerint többször figyelmen kívül hagyta véleményét, és a város központjában vitatott rendezvényeket szervezett.

Legutóbb szombaton ideiglenesen gyümölcs- és zöldségpiac nyílt a város főterén lévő Szent Mihály plébániatemplom mellett lévő parkolóban, valamint a Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtti utcarészen. Sorin Apostu, a város polgármestere - aki egyben a PD-L városi szervezetének elnöke - így akarja támogatni az őstermelőket, akik arra panaszkodnak, hogy nem jutnak be a kolozsvári piacokra.

Máté András Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint a város főteréhez nem méltó a piaci hangulat, és a városban számos alkalmas hely van ilyen ideiglenes piacok megnyitására. Hozzátette: nem önmagában a piacot kifogásolják, hanem azt, hogy a PD-L hónapok óta figyelmen kívül hagyja az RMDSZ álláspontját.
Emlékeztetett arra, hogy több olyan intézkedést hozott a polgármester, amelyhez nem kérte ki a magyarok szervezetének véleményét. Ezek közé sorolta a Nicolae Iorga román történésznek tulajdonított idézetet tartalmazó tábla elhelyezését a Mátyás király szoborcsoport elé, valamint a sör- és fagylaltfesztiválok szervezését a kolozsvári főtéren. Ez utóbbi rendezvényeken a több ezer fős tömeg "nyilvános vécéként" használta a római katolikus Szent Mihály plébániatemplom kertjét, és a frissen restaurált Mátyás király szoborcsoportra is felmásztak, noha ez tilos. A főtéri rendezvények miatt a római katolikus egyház is többször tiltakozott már.

Sorin Apostu a piac megnyitása alkalmából elmondta: ő valamennyi városlakó érdekeit védi, és példaként említette, hogy a huszonnyolc árus közül öt magyar nemzetiségű volt. A felek várhatóan a hét elején ülnek tárgyalóasztalhoz Kolozsváron, hogy megvitassák a kialakult helyzetet. Emil Boc román miniszterelnök, aki egyben a PD-L elnöke, reményét fejezte ki vasárnap, hogy a két helyi szervezet kiegyezik, és folytatja az együttműködést. Hozzátette: ha szükséges, az országos koalícióban is megvitatják a dolgot.

Az RMDSZ jelenleg több erdélyi megyében nem az országos szintű koalíciós partnerével, a PD-L-vel működik együtt az önkormányzatokban, hanem az ellenzéki szociáldemokratákkal és liberálisokkal. Egyes elemzők szerint a kolozsvári helyzet is bizonyítja, hogy növekszik az RMDSZ és a PD-L közötti feszültség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: