2015-01-19 10:43:25• hírek • Szatmár.ro

Megnyílt Lakatos Pál Sándor kiállítása

A Magyar Kultúra Hete keretében nyitották meg a Szatmárnémetiből elszármazott szobrászművész tárlatát.

A vasárnap délután 16 órakor kezdődő stúdióelőadás, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészének, Czegő Teréznek az előadása nyitotta A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatát, az ünnepélyes megnyitóra viszont a 18 órától kezdődő eseményre várni kellett.

A Szakszervezetek Művelődési Házának előcsarnokában található szobortárlat megnyitóján üdvözölte az egybegyűlteket Tóth Páll Miklós, a főszervező Ady Endre Társaság elnöke és a társszervező Szatmári RMDSZ-t képviselő Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke.

Muhi Sándor grafikus, művészeti közíró, helytörténész és pedagógus méltatta a kiállító, a Szatmárnémetiből elszármazott, most Magyarországon, Kecskeméten élő szobrászművész, Lakatos Pál Sándor munkásságát. Lehet, hogy elsőre sokaknak ismeretlenül cseng a művész neve, de alkotásaival nap mint nap találkozunk a megyeközpont utcáit járva. Ő készítette az Ács Alajos Stúdióterem falán található emléktáblát, a Székesegyház előtt eddig látott Hám János mellszobrot és az ő munkája a Láncos Templomnál található Kölcsey-szobor is. De Európa számos pontján láthatók még alkotásai, a képzőművészet fellegvárának számító Párizsban pedig egyéni kiállítással is vendégeskedett. Művészi tevékenységét egyebek mellett Munkácsi-díjjal ismerték el. A most kiállított művek gyakorlatilag az életművének eddigi legfontosabb darabjait mutatják be.

Tárlatmegnyitó a Szakszervezetek Művelődési Házában

Muhi Sándor beszédében az alkotó öntörvényűségére hívta fel a figyelmet: Lakatos Pál Sándor alkotásaiban nem követ semmiféle művészeti irányzatot, nem ihletődik mások munkájából és nem próbál másolni sem senkit. A művekben a maga eszközeivel önmagát fejezi ki.

A Magyar Kultúra Hetének folytatásában január 19-én, hétfőn 17 órától a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban fotókiállítás nyílik, amelyet Muhi Sándor állított össze. Címe: Szatmárnémeti építészeti öröksége. 18 órától a szolnoki Meister Éva színművésznő pódiumműsora lesz programon Árva Bethlen Kata címmel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: