2012-07-18 11:20:22• hírek • Szatmár.ro

Kolozsvári diákok a Túr mentén

Immár öt éve, hogy a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Biológia-Geológia Karának hallgatói a Túr Menti Védett Területeken töltik egy hetes terepgyakorlatukat. Az idén 25 biológia és ökológia szakos hallgató lehetett részese a régióban zajló tudományos kutatásoknak.

- A védett terület jellegzetessége, hogy viszonylag kis helyen nagyon változatos élővilággal rendelkezik. A terepgyakorlaton résztvevő hallgatók különböző tematikájú tudományos kutatásokban vettek részt, ezzel is segítve az év folyamán tanultaknak elmélyítését - mondta Dr. Szabó D. Zoltán, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Biológia-Geológia Karának oktatója és táborvezető.

A diákok hétfőn érkeztek a Túrterebes Szőlőhegy-i iskola udvarára. Kedden elkezdődött a gyakorlat hivatalos programja, amely egy általános bemutatóval egybekötött, rövid kirándulással indult, ahol az ország különböző pontjairól érkezett diákok megismerkedhettek a Túr Menti Védett Területekkel.

A bemutatót Dr. Sike Tamás biológus, a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület tudományos szaktanácsadója vezetette.

- A terepgyakorlat jól illeszkedik azon törekvéseink közé, miszerint minél több tudományos kutatás történjen a védett területen. Az egyetem oktatóinak közreműködésével évről évre egyre több diáknak sikerül bemutatnunk a Túr folyót és környékét, a hallgatók itt ugyanakkor, gyakorlatba is ültethetik az év közben tanultakat. Ezek a felmérések megbízható adatokat szolgáltatnak az egyesület számára, melyek segítségével nyomon követhető a terület természeti állapotának változása - magyarázza Sike. 

Szerdától elindult az intenzív munka. A diákok kis csoportokban végezték a felméréseket egy-egy tanár vagy kutató segítségével. A diákok különböző témakörökben végezték a kutatásokat. A madarak iránt érdeklődők a fehér gólyák elterjedését vizsgálták felkeresve a környező falvak gólyafészkeit, ahol meg is számolták, hogy egy-egy gólyapár hány fiókát nevel. A botanikus csoport a holtágak és a folyó növényvilágával ismerkedett meg, figyelve a tájidegen fajok előfordulására és elterjedésére. De sor került rovartani vizsgálatokra is, ahol a ritka mocsári tűzlepkéket kutatták fel a túrmenti erdőkben.

A felmérések végeztével a kis csoportok egy-egy írott jelentésben számoltak be heti munkájáról és kutatási eredményeiről.

Egyetemisták gyakorlatoznak a Túr mentén

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: