2012-05-08 12:06:57• hírek • MTI

Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa lenne 2015-ben

A kolozsvári kezdeményező bizottság benyújtotta pályázatát a 2015-ös Európa ifjúsági fővárosa cím elnyerésére; a kolozsvári elképzeléseket szerdán ismertetik Brüsszelben a kezdeményező Pont csoport tagjai.

A kolozsvári lapok beszámolói szerint a pályázatot elbíráló Európai Ifjúsági Fórum július 4-én hozza nyilvánosságra a döntőbe került városok listáját, végső győztest pedig november végén hirdetnek a szlovéniai Mariborban.
Az Európa ifjúsági fővárosa cím kolozsvári megpályázása már korábban felmerült ötletként, kivitelezhetővé azonban csak 2012-ben vált, miután a pályázatfigyeléssel és pályázatírással foglalkozó Pont csoport az EU Fiatalok Lendületben elnevezésű programján keresztül támogatást nyert a pályázati csomag összeállítására.

Mintegy harminc kolozsvári ifjúsági szervezet és a helyi önkormányzat vállalta a Kolozsvár Ifjúsági Akciócsoport létrehozását az ifjúsági fővárosi cím elnyerése érdekében. Farkas András az erdélyi magyar fiatalokból szerveződött Pont csoport vezetője elmondta, rendkívül fontos volt bizonyítaniuk, hogy komoly civil és önkormányzati összefogás áll a projekt hátterében. A pályázati anyag összeállítását egy közel ezer fiatalt megmozgató virtuális flashmob szervezése, egy kétnyelvű honlap és egy mára 2600 rajongót számláló Facebook oldal létrehozása előzte meg. A fiatalok által megfogalmazott ötletekből végül 57 projekt került be a pályázati csomagba.

A kolozsvári ifjúsági főváros jeligéjének az angol "share" (megosztás) szót választották. "Erre a mottóra épül a program teljes koncepciója: megosztani az életteret, a köztereket, az értékeinket, a gondolatainkat, a látásmódunkat, a tapasztalatainkat" - idézte a Krónika című erdélyi napilap Farkas Andrást.

Amint a kezdeményező Pont csoport vezetője elmondta, a projekt kezdeti portfóliójának összköltségvetése megközelíti a négymillió eurót. Az összeget helyi, országos, és európai forrásokból gyűjtenék össze.
A Pont csoport vezetői Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők meghívására Brüsszelbe utaztak, ahol szerdán az Európai Parlament épületében tartandó kerekasztal-megbeszélésen mutatják be a kolozsvári elképzeléseket az érdeklődőknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: