2020-05-16 13:05:02• hírek • Bede Emőke

Kolozs megye került az élre

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ adatai alapján közölte, 20 072-re emelkedett a kanyaróval diagnosztizált betegek száma.

A megbetegedések száma továbbra is lassú, de állandó emelkedést mutat: a betegség 2016-os romániai megjelenése óta 20 072 igazoltan kanyarós páciensről jelentettek az orvosok. Szerencsére a kanyaró által okozott elhalálozások száma nem emelkedett az elmúlt hetekben, továbbra is 64 halálos áldozatról van tudomása az intézetnek. Az új megbetegedések terén Szatmár megye az elmúlt időszakban folyamatosan az élmezőnyben szerepelt, viszont immár két hete nem jelentettek új fertőzést a megyénk beli orvosok.


A május 11-től 15-ig tartó időszakban összesen 48 új esetet regisztráltak az országban. Kolozs megyéből jelentették a legtöbb megbetegedést, szám szerint 27-et, majd érkeznek Szatmár szomszédos megyéi is, Bihar 6-tal és Máramaros 15-tel.


A Nép Ügyvédje az esetszámok konstans emelkedése miatt nemrgiben aggodalmát fejezte ki legújabb közleményében, arra buzdítva a hatóságokat, hogy ne csak a koronavírus-járvány, de a kanyaró terjedésének megállítása érdekében is tegyék meg a szükséges lépéseket. Annál is inkább, mivel a kanyaró két hullámban, tavasszal és ősszel terjed a leginkább. „A Nép Ügyvédje ismételten felhívja a figyelmet, hogy nem csak a koronavírus-járvány legyőzése kellene foglalkoztassa az állami hatóságokat, hiszen a megfelelő orvosi ellátás hiánya ebben az időszakban több emberéletet követelhet, mint maga a Covid-19” – olvasható a közleményben, mely egy friss UNICEF-jelentést is idéz.


"Az új koronavírus miatt bevezetett társadalmi távolságtartás és az egészségügyi dolgozók túlterheltsége következtében elképzelhető, hogy akár 117 millió gyerek nem kapja meg időben a kanyaró elleni oltást a világon - figyelmeztettek kedden ENSZ-szervezetek. A kanyaró elleni oltókampányt már 24 országban elhalasztották, és ez máshol is várható. 37 országban kerülnek veszélybe a gyerekek, akiknek most meg kellene kapni a kanyaró elleni oltóanyagot - állapítja meg Londonban kiadott jelentésében a Kanyaró és Rubeola Kezdeményezés, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és több más szervezet alapított.


"Ha valamely országban az új koronavírus terjedése miatt maradna el a kanyaró elleni szervezett oltás, akkor arra kérjük az ország vezetőit, hogy tartsák számon az időben be nem oltott gyerekeket, és mihamarabb pótolják az oltást elsősorban a veszélynek leginkább kitettek esetében. Az immunizáció – és ezen belül a kanyaró elleni oltás – legalább annyira fontos az életmentésben, mint a Covid-19 betegség elleni küzdelem. Az emberiséget szintén fenyegető kanyarójárványok kitörése most egy alattomos veszély" – olvasható a szervezet MTI által idézett közleményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: