2015-09-21 07:52:44• hírek • Hirdetés

Kolostorok Szatmár megyében

A megye kolostorai is hozzájárulhatnak a turisztikai potenciál növeléséhez.

A krasznacégényi kolostor

Úgy tartják, hogy a krasznacégényi kolostor történetének kezdete az 1300-as évek környékére esik, amikor egy magányos szerzetes, akinek Cégény volt a neve, ott talált magának menedéket, ahol most a létesítmény áll. Idővel mind több keresztény gyűlt össze ott, mert vonzotta őket a szerzetes élete, csodái. Fatemplomot és házakat építettek, hogy legyen hol lakniuk. Ez a telep később faluvá alakult, amelyet a magányos szerzetesről neveztek el. A fatemplom a reformáció idején leégett, de még ma is őrzi egyik, egykori gerendáját, amely ma a falusiak által 1767-ben épített ikon része. Az 1700-1918 közötti években lehetetlen lett volna egy vallási vezető idejövetele, hogy felszentelje a templomot. Ez csak 1994 őszén történt meg, 225 év elmúltával, amikor Justinian Chira, Máramaros és Szatmár püspöke, számos pap és jelenlevő előtt megszenteli a templomot. A megépítésre kerülő kolostor a „Szűzanya születése" szentségét kapta.

A mostani apácakolostor alapkövét 1995-ben rakták le. Rövidesen egy pompás kolostor-komplexum jött létre, amely egy máramarosi stílusú kis fatemplomot, egy 25 cellás apácazárdát, egy kápolnát, zarándokházat, festő-, hímző- és szabóműhelyt, valamint gazdasági épületeket foglal magába. A kolostorban található a 40 Szent Mártír néhány emléke. A közeljövőben megkezdik egy kőfalú templom építését. Említésre méltó, hogy ez az első apáca kolostor és az egyedüli a szatmári románok történetében, egészen 1998-ig.

A ligettanyai kolostor

A ligettanyai kolostor a Nagykárolyi Ortodox Esperességhez tartozó Piskolt község területén található, 62 kilométerre a megyeközponttól (a Nagyvárad-Szatmárnémeti országúton). A kolostor szerzetesei a „Keresztelő Szent János"-nak szentelt rendhez tartoznak, és a legnyugatabbra levő szerzetesi település az országban. 1991-ben alapították Őszentsége, Iustinian Chira, Máramaros és Szatmár püspöke gondoskodásából, az ide 1924-ben betelepített mócok. Jelenleg a szerzetes-telep egy bizánci stílusban épített templomot, a szerzetesek lakta cellákat, gazdasági épületeket foglal magába, valamint haranglábat és a látogatók számára fenntartott cellákat.

Festése realisztikus, bizánci stílusú, piros és kék színek uralják, amelyek a szent helynek a mély csend hangulatát sugározzák, arra ösztönözve a híveket, hogy belső békét, világosságot lelki emelkedettséget találjanak odabent. Négy ikon előtt hajolhatnak meg a híve,k egyikük az Athos-i Szent hegy Ivriu kolostorában levő szent ikon másolata. A nyári oltár a templom mögött, az akácerdőben, máramarosi stílusban készült tölgyfából, és egy építészeti gyöngyszemnek tartják. A harang-torony kétemeletes és tetőterében 25 személy számára alakítottak ki szálláshelyeket. A harangtorony fogadja be a három harangot. A kolostornak jelenleg 7 lakója van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: