2007-11-29 12:37:22• hírek • Szatmar.ro

Hihetetlen felfedezés

cherokeehunterAz amerikai őslakos indiánok egyetlen közös őse Szibériából származik.
Egyetlen, Szibériából elvándorolt törzs leszármazottja valamennyi amerikai őslakos, állítják a Michigan Egyetem kutatói, akik álláspontjukat genetikai bizonyítékokkal támasztják alá.

Az észak- és dél-amerikai indiánok eredetét illetően ezidáig számos feltevés látott napvilágot. Az egyik teória szerint az őslakosok mintegy 10-15000 évvel ezelőtt keltek át az Alaszka nyugati és Szibéria keleti pólusait összekötő Bering-szoros mentén, akkoriban ugyanis a két földrészt keskeny szárazföldnyúlvány kötötte össze. Egyes kutatók, bár nem utasítják el az iménti elmélet valóságalapját, azt vallják, hogy a bennszülött-ősök egy része Ázsiából és Polinéziából érkezett hajóval Amerikába.
Noah Rosenberg, a Michigan Egyetem Orvostudományi Fakultásának genetikus kutatója szerint az amerikai őslakosok nagy valószínűséggel Kelet-Ázsiából származnak. A bizonyíték két pillérre támaszkodik: egyrészt a ma Szibériában valamint Észak- és Dél-Amerikában élő őslakosok genetikai hasonlóságán alapszik, másrészt e népek tagjai körében előfordul egy csak rájuk jellemző genetikai mutáció. Rosenberg és munkatársai a világ 50 különböző népcsoportjának DNS-mintáit vizsgálták meg, és 678 egyedi genetikai markert kutattak, amely sok-sok generációra visszamenőleg adhat választ származási kérdésekben.
Mind az észak-, mind a dél-amerikai indiánok génállományában megtalálható egy olyan genetikai variáns, amelyet Kelet-Szibéria lakosain kívül a világ más tájain élő népcsoportoknál nem fordul elő.

„Ha több hullámban, és eltérő népcsoportoktól eredően zajlott volna le a népvándorlás, akkor ez a mutáció nem volna széles körben jelen az észak- és dél-amerikai indiánok körében”, nyilatkozott Rosenberg.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: