2008-01-05 11:53:41• hírek • Szatmar.ro

Felfedezték a világegyetem legfiatalabb bolygóját

bolygoEgy német kutatócsoport rábukkant az eddig számontartott legfiatalabb bolygóra.
A Jupiternél, a Naprendszer legnagyobb bolygójánál tízszerte nagyobb tömegű bolygót a németországi Heidelbergben működő Max Planck csillagvizsgáló egyik kutatócsoportja fedezte fel. A bolygó 3,56 naponként kerüli meg a csillagát, a TW Hydrae elnevezésű fiatal égitestet, amely körül 0,04 csillagászati egység távolságban mozog - ez a Nap és a Föld közötti távolság huszonötöd része. A csillag a Hydra csillagképben, a Földtől 180 fényévre található.

A felfedezés különlegessége, hogy az exobolygó becsült kora csupán 8-10 millió év. Összehasonlításképpen: a Föld becsült kora 4,5 milliárd év, míg a Nap körülbelül 100 millió évvel idősebb. A csillagászok eddig egyetlen napszerű csillag körül keringő, 100 millió évnél fiatalabb bolygót sem ismertek.

A kutatók a csillag által kibocsátott fény mérése alapján számították ki a bolygó pályáját. A felfedezés azt bizonyítja, hogy a bolygók kialakulhatnak tízmillió év alatt is, még azelőtt, hogy a csillagképződésből visszamaradt „felesleges” anyagot, a csillagot övező por- és gázkorongot feloszlatná a napszél és a sugárzás - állítják a felfedezésről beszámoló írásban a heidelbergi csillagászok.


Ma már elfogadott, hogy a bolygók a fiatal csillagokat övező por- és gázkorongban alakulnak ki, de a folyamat részleteit rejtély övezi. Johny Setiawan és tudóstársai szerint a mikrométer (a milliméter ezredrésze) nagyságú porszemek növekedése az ütközések következtében vezet a "bolygóembriók" kialakulására, ez a legvalószínűbb mechanizmus.

Ahogy nőnek, ezek a bolygómagok elég nagy tömegre tesznek szert ahhoz, hogy visszatartsák a csillag körül lebegő gáz egy részét - vélekednek a tudósok, azonban azt sem tartják kizártnak, hogy az óriásbolygók közvetlenül alakulnak ki a csillagok korongjának nehézkedési instabilitásai következtében.

Jelenleg 270 bolygó ismeretes a világegyetemben. A Naprendszeren kívüli első exobolygót 1995-ben fedezték fel.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: