2011-06-04 10:49:31• hírek • MTI

Kolerajárványtól mentették meg Sanghajt?

Péntek óta több mint 400 kilogramm kecskebékát kényszerültek a hatóságok bevonni az egyik sanghaji piacról, mivel az állatok valószínűleg az ázsiai kolerát okozó baktériummal fertőzöttek. Az ügyben az ország több tartománya is érintett.

Sanghaj vízi állatokat kínáló legnagyobb nagykereskedelmi piacán átmenetileg két kecskebékákat árusító cég is bezárni kényszerült, mivel a hatóságok polcaikon kétes eredetű, esetleg baktériummal fertőzött árut találtak. Az állatokat nem a városban, hanem a délkeleti Fucsien (Fujian) tartományban nevelték, innen szállították őket Sanghajba és a szomszédos Csiangszu (Jiangsu) tartományba - mondta el az ipari és kereskedelmi adminisztrációs hivatal illetékese a Shanghai Daily című napilapnak.

Járványügyi szakértők a múlt héten egy általános ellenőrzés során a Csiangszuban lévő Kunsan (Kunshan) piacán bukkantak fertőzött árura, s a beszállítók megkeresése után jutottak el a sanghaji piacra.
A kérdéses baktérium, az ázsiai kolerát okozó comma bacillus a békák májában telepszik meg, az állat ezen részét az emberek ritkán fogyasztják, de a kórokozó a sütés során egyébként is elpusztul - nyugtatják az aggódó sanghajiakat a szakértők, hozzátéve: egyelőre semelyik érintett tartományból nem érkezett kolerával kapcsolatos bejelentés. A "kecskebéka-szezon" viszont éppen most tetőzik Kínában, csak a sanghaji piacon 30-40 ezer kilogramm árut értékesítenek naponta, s csaknem a teljes készlet Fucsien tartományból érkezik.

Az élelmiszerek minőségének biztosítása hosszú ideje problémát jelent Kínában. A pekingi vezetés a 2009 februárjában hozott élelmiszerbiztonsági törvényben fektette le az irányelvként szolgáló normákat. A jogszabály ezen kívül egy ellenőrző és az áruvisszahívást lehetővé tevő rendszer felállítását is előírja, valamint a szabályszegőkkel szemben szankciókat helyez kilátásba. Idén május végén Han Cseng (Han Zheng) sanghaji polgármester minden eddiginél szigorúbb fellépést ígért az élelmiszerhamisítók ellen, s egy élelmiszerbiztonságot felügyelő bizottság felállítását is bejelentette. Pár nappal ezután a pekingi polgármester-helyettes a fővárosban is élelmiszerek vizsgálatára specializálódott egységek létrehozását szorgalmazta, ezt a rendőrségen belül véli megvalósíthatónak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: