2014-11-12 10:40:49• hírek • MTI

Kölcsönös vádaskodás az első Ponta-Iohannis televíziós vitán

A szociáldemokrata (PSD) Victor Ponta kormányfő felkészületlen és arrogáns törtetőnek nevezte Klaus Iohannist, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltjét, aki viszont hazugsággal és üres fecsegéssel vádolta Pontát az elnökválasztás második fordulója előtt rendezett kedd esti televíziós vitában.

A Realitatea hírtelevízióban megrendezett vitaműsorra váratlanul került sor, miután a két versenyben maradt államfőjelölt több mint egy hete csak üzengetett egymásnak, de egyikük sem volt hajlandó elfogadni azokat a feltételeket, amelyeket ellenfele támasztott egy nyilvános vita lefolytatásához.

A rögtönzött vita témái között a jelöltek csak érintőlegesen beszéltek arról, hogyan tennének eleget az államfői teendőiknek, a műsoridő jelentős részét arra próbálták kihasználni, hogy lejárassák ellenfelüket.

Iohannis azzal vádolta Pontát, hogy kormánya szándékosan nehezítette meg a - többségében jobbra szavazó - külföldi vendégmunkások voksolását és román állampolgárok ezreitől tagadta meg a választás alkotmányos jogát. A jobboldali jelölt a PSD hazug propagandájának nevezte azt, hogy elnökké választása esetén csökkentené a nyugdíjakat.

Ponta azzal vágott vissza, hogy Iohannis a távozó Traian Basescu elnök embereivel veszi körül magát, akik 2010-ben már megpróbáltak nyugdíjakon takarékoskodni, és 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazotti béreket. A szociáldemokrata kormányfő ugyanakkor azzal vádolta Iohannist, hogy üres jelszavakat puffogtat a külföldön élő románokról, de valójában nem érdekli a sorsuk, sosem kereste fel Moldovát vagy a Bukovina ukrajnai részén élő román közösségeket.

Ponta rámutatott: minden pártban vannak korrupt politikusok. Hangsúlyozta: kormányfőként is támogatta az igazságszolgáltatás működését. Iohannis azt állította: ha nem ő lesz Románia elnöke, az igazságszolgáltatás a korrupt politikusok befolyása alá kerül.

A vitából annyi kiderült, hogy Iohannis fokozatos adócsökkentéssel akar gazdasági növekedést elérni, de Ponta sem tervez adóemelést, és nem akar lemondani az egységes adókulcsról.

Ami Románia külpolitikáját illeti, Iohannis szerint nem szabad változtatni az ország NATO- és EU-elkötelezettségén, az Egyesül Államokkal ápolt stratégiai partnerségen. Ezt Ponta sem vitatta, de Kínára utalva hozzátette, hogy az Európai Unió gazdasági problémái miatt Romániának új exportpiacok felé kell fordulnia, ugyanakkor - álláspontja szerint - Bukarestnek a szomszédos országokban élő románokat is támogatnia kell.

Az országban élő kisebbségekről és sok más, az ország jövőjét érintő kérdésről nem esett szó a veszekedős hangvételű, kapkodó, a moderátor kezéből gyakran kicsúszó műsorban.

Az nem derült ki, hogy a következő napokban lesz-e újabb televíziós vita Ponta és Iohannis között. A választópolgároknak vasárnap kell eldönteniük, melyikük lesz Románia elnöke a következő öt évben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: