2012-03-14 13:07:25• hírek • Póti Orsolya

Készülnek a szatmári magyar diákoknak szánt történelemkönyvek

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei RMDSZ elnökének javaslatára a szatmári pedagógusok magyar történelmi segédkönyvet készítenek az elemi, gimnazista és középiskolás tanulók számára. A nyomdakész anyagot április végén adják le a tankönyvek szerkesztői - tudtuk meg Kónya László nyugalmazott történelemtanártól.

Az új tanügyi törvény értelmében megnőtt az opcionális tantárgyak óraszáma, így a 2012/2013-as tanévtől választható tantárgy lesz Szatmár megye történelme a szatmári magyar tannyelvű iskolákban. Az ismeretek elsajátításában a megye történelmét és földrajzi elhelyezkedését is bemutató történelmi segédkönyvek nyújtanak majd segítséget. Ezek anyagát jelenleg gyűjtik a szatmári pedagógusok. A cél az, hogy a diákok jobban megismerjék a megyében zajlott történelmi eseményeket, Szatmár megye híres szülötteit.

„A történelmi segédkönyv célja kettős. Elsősorban igyekszik a gyerekek önismeretét, a nemzeti és nyelvi hovatartozását erősíteni, illetve konkrétan fejleszti szövegértési kompetenciáikat." - magyarázta Kónya László történész.

Az I-IV. osztály számára készülő könyv rövid történetekkel, meseszerűen és gazdag képanyaggal ismerteti a történelmi eseményeket.

A gimnazisták számára készülő tankönyvekbe több történelmi olvasmány került, míg a IX-XII. osztályos tanulóknak az érdekes olvasmányok mellett gyakorlati feladatokat dolgoznak ki - olyan feladatokat, amelyek a célul tűzött kompetenciát teljesítik.

A munkát a megyei RMDSZ részéről Kónya László, míg a Megyei Tanfelügyelőség részéről Csapó-Ilyés Attila irányítja. A kiadványok elkészítésének vezetését Ács Muhi Csilla, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium történelemtanára vállalta fel, de az anyaggyűjtésben segítenek még történészek és történelem tanárok: Thorczkay Sándor, Mandula Tibor, Póti Eduárd, Rédai Gabriella, Gnándt Zoltán, Barkóczi Éva, Gáti Árpád, Mekker Melinda, Vincze András, Székely Attila és Mihalca Tünde.

Kónya elmondta: a történelemtanárok már leadtak egy bizonyos mennyiséget az anyagból, a nyomdakész szöveg pedig április végére készül el. A magyar történelmi segédkönyv fölöttébb célszerű lesz, ugyanis a Szatmár megyében zajlott eseményekről kevés helyen számolnak be, pedig megyénknek jelentős művelődéstörténeti és történelmi múltja van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: