2014-03-31 13:35:12• hírek • Szatmár.ro

Kölcseysek a kolozsvári nyelv- és beszédművelő versenyen

A hétvégén zajlott Kolozsváron a 19. alkalommal megrendezett Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny országos szakasza.

A hagyományhoz híven az Apáczai Csere János Líceum adott otthont a színvonalas vetélkedőnek, melyre a verseny szabályzata szerint azok a középiskolák nevezhetik be diákjaikat, amelyekben aktívan működő nyelvművelő kör létezik. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot 4 diák képviselte, azok a köri tagok, akik a helyi selejtezőn jól felkészültnek bizonyultak: a Szép magyar beszéd kategóriában Antal Júlia és Kovács Lilla (IX. A), és az Édes anyanyelvünk kategóriában Lázár Ádám (XI. A) és Szilágyi Péter (IX. C).

Ennek az országos versenynek a díjazottjai továbbjutnak a Magyarországon rendezett Kárpát-medencei döntőkbe. A Szép magyar beszéd nyertesei Győrben, az Édes anyanyelvünk győztesei pedig Sátoraljaújhelyen mérkőznek meg az anyaország és más szomszédos országok nyerteseivel.

Az írásbeli és szóbeli fordulóból álló komplex megmérettetésen, a 61 versenyzőt számláló mezőnyben sikeresen szerepeltek a Kölcsey diákjai: Lázár Ádám II. díjat nyert, Szilágyi Péter dicséretet kapott, ők októberben Sátoraljaújhelyen fognak megmérettetni. Antal Júlia VI. helyezettként ugyancsak továbbjutott a verseny következő szakaszába Győrbe, ahol a Kazinczy-versenyen vehet részt április végén.

Amint a kolozsvári verseny szakmai zsűrijében részt vevő magyarországi nyelvészprofesszorok elmondták, ennek a versenynek nagyon sok a hozadéka: igényes munkára szoktat, lélekben felemel, magyarságunkban megerősít, a közösségi érzést, a kölcsönös szeretetet (és nem a kíméletlen versenyszellemet) tapasztaljuk meg itt, felvértez az egyre divatosabbá váló nyegle nyelvhasználat elleni fegyverekkel, és olyan ismeretekkel gazdagít, amelyeket egész életünkben használni fogunk.

A diákok felkészítő tanára Bagosi Ilona magyartanárnő volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: