2014-03-29 09:15:08• hírek • Szatmár.ro

Kölcseysek a budapesti Rákóczi-vetélkedőn

Március 27-én, II. Rákóczi Ferenc születésének 338. évfordulóján került megrendezésre Budapesten az Ady Endre Gimnázium által meghirdetett Kárpát-medencei történelmi vetélkedő döntője, amely a "Cum Deo pro Patria et Libertate" nevet viselte és témája a vezérlő fejedelem életútja és a kuruc szabadságharc eseményei voltak.

A döntőbe jutáshoz a diákok két írásbeli fordulón, azaz előválogatáson kellett teljesítsenek, amelyek összetett feladatokkal, mint például tesztkérdések, keresztrejtvény, szöveg- és képfelismerés stb., tették próbára a több mint 150 jelentkezett diák tudását. A budapesti végső megmérettetésen 15 diák vett részt, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot három X. osztályos tanuló képviselte a döntőn, Linzenbold Vanessa, Mali Imre és Pap Evelyn. Felkészítő tanáruk Ács-Muhi Csilla történelemtanár volt.

Március 26-án a diákok és felkészítő tanáraik a Magyar Országos Levéltárba látogattak el, ahol megismerkedtek a levéltár történetével, a Rákóczi-féle szabadságharc írott forrásaival, ugyanakkor a kuruc-labanc harcokhoz kapcsolódó eredeti dokumentumokat, pl. brezáni kiáltvány, I. Péter orosz cár levele, a szatmári béke egy példánya is kézbe vehettek.

Másnap, március 27-én volt a komoly tudást igénylő feladatokból álló döntő az Ady Endre Gimnáziumban, szakemberekből álló zsűri előtt, melynek tagjai dr. Tamás Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Sárospataki Rákóczi Múzeumának igazgatója, dr. Mészáros Kálmán, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa és Farkas Zoltán, az Ady Endre Gimnázium történelem szakos tanára voltak.

A 3,5 órás döntő elsősorban szóbeli feladatokból állt, az elméleti tudáson kívül voltak játékos és kockáztatni tudást igénylő elemek is. A vetélkedőn Mali Imre 2., Pap Evelyn 5., Linzenbold Vanessa pedig 7. helyezett lett. Mindhárom versenyző értékes könyvjutalomban részesült, Mali Imre ezen kívül egy 4 napos székelyföldi jutalomkiránduláson is részt vehet, melyre május végén kerül sor.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai és felkészítő tanára ezúton is köszönik a verseny szervezőinek a vetélkedőn való részvétel lehetőségét, valamint az érdekes és változatos programokat, amelyekben Budapesten részük lehetett.

Budapesti vetélkedőn bizonyítottak a kölcseys diákok

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: