2017-07-12 08:41:28• hírek • Szatmar.ro

Kölcseys önkéntesek Svájcban

A luzerni Caritas által nyújtott önkéntes lehetőségekkel ismerkedett Szilágyi Anett és Kis Izabella, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium két XII-es diákja.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet partnerként vesz részt a „Szociális szolgáltatások regionális önkéntes-hálózata Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO)” elnevezésű projektben. Az önkéntességet népszerűsítő VOLO projekt keretében mindazok, akik önzetlenül szeretnének segíteni, egy online platformon választhatnak a személyiségükhöz, egyéni érdeklődési körükhöz leginkább illő önkéntes lehetőségek közül (megye)határok nélkül.

A projekt keretében nemzetközi tapasztalatcserére került sor Svájcban. A szatmárnémeti VOLO csapatot Simai Éva önkéntes koordinátor, valamint a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulói: Szilágyi Anett és Kis Izabella képviselték. A két diáklány önkéntesként aktívan segítette a Caritas tevékenységét többek között a májusi Önkéntes Gála, valamint a júniusi Jótékonysági Maraton alkalmával. A svájci tapasztalatcsere kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy a szatmári csapat betekintést nyerjen a luzerni Caritas tevékenységébe, két programmal: a Bergeinsatz, valamint a youngCaritas elnevezést viselővel pedig közelebbről is megismerkedhettek a résztvevők.Anett számára a Bergeinsatz program olyan önkéntes lehetőségre világított rá, amelyet a későbbiekben mindenképpen szeretne kipróbálni. A program keretében krízishelyzetbe került hegyvidéki családi gazdaságokban segédkezhetnek önkéntesek, az állatok ellátásában, valamint a ház körüli teendők intézésében. Cserébe biztosított számukra a szállás és az étkezés. A luzerni Caritas az önkéntesek és a bajba jutott gazdák közötti közvetítő szerepét tölti be.

Izabellához a youngCaritas program állt közelebb. Ennek lényege, hogy fiatalok kigondolnak egy rendezvényt, melynek keretében segíthetnek. A különböző ötletek közül kiválasztásra kerül a legjobb, amelyet kitalálói meg is valósíthatnak. A projektverseny nyertesei azonkívül, hogy gyakorlatba ültethetik a projektjüket, lehetőséget kapnak arra is, hogy pár napot töltsenek tapasztalatcsere végett a nemzetközi Caritas-hálózat egyik szervezeténél.

A Caritas-programokkal való ismerkedés mellett természetesen maradt idő városlátogatásra is. A szatmári csapat felfedezte Luzern templomait és Zürich-et, ahol a természetrajzi, a szépművészeti múzeumot és a világhírű egyetemet látogatták meg.

Simai Éva, a VOLO projekt Szatmár megyei önkéntes koordinátora szerint a svájci tapasztalatcsere az önkéntes lehetőségek új perspektíváját nyitotta meg a két fiatal számára, tudatosult bennük, hogy segíteni nagyon sok és változatos módon lehet, és gyakran olyan helyen is jól jön az önzetlen segítségnyújtás, ahol nem is sejtettük volna. Az igazi önkéntesség nem csak egy szabadidős tevékenység, hanem egy életforma – tette hozzá Simai Éva.

A VOLO önkéntes koordinátorának szavait igazolandó Anett és Izabella az önkéntesként való tevékenykedést szeretnék a továbbiakban is folytatni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: