2015-03-24 11:12:44• hírek • Szatmár.ro

Kölcseys nyelvművelők Kolozsváron

Március 19-22 között immáron huszadik alkalommal rendezték meg Kolozsváron az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Versenyt. Karikás Tamara beszámolója.

Az évforduló tiszteletére a rendezvényt több naposra tervezték, több programmal. A BBTE Filológia karán tartott írásbeli forduló után Péntek János professzor előadását hallgathatták meg a résztvevők. Itt értékelték ki a verseny keretében meghirdetett Élő nyelvhasználatunk pályázatra beküldött munkákat is. Iskolánk anyanyelvi körének tagjai A szatmári nyelvjárás a mai diákok nyelvhasználatában címmel készített bemutatót, amelyért kiemelt dicséretet kaptunk.

A szóbeli forduló a hagyományokhoz híven az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban zajlott, a zsűri tagjai neves magyarországi nyelvészek voltak.

Ajándék volt számunkra a Válaszút - Bonchida - Szék útvonalra tervezett kirándulás, amely során meglátogattuk a Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot, a Bánffy kastélyt és Széken, Aranka György szülőfalujában egy holland származású férfi magyar népviseleti csizmagyűjteményét és táncházát. A kirándulás alatt alkalmunk volt jobban megismerni egymást a többi versenyzővel.

Iskolánk Csűry Bálint Anyanyelvápoló Köre idén is kitűnően szerepelt. A pályázati közös munka sikere mellett az egyéni versenyformákban is jól teljesítettünk, illetve Bagosi Ilona tanárnő elismerő oklevelet és Aranka György-plakettet kapott a nyelvművelő körben végzett sokéves áldozatos munkájáért és diákjai sikeres felkészítéséért.

Négyen képviseltük iskolánkat és körünket. A Szép magyar beszéd kategóriában Karikás Tamara (X. C) dicséretet kapott és továbbjutott az áprilisban, Győrben rendezendő Kárpát-medencei Kazinczy-versenyre, mely ugyancsak ünnepi évfordulós alkalom lesz, az ötvenedik. Az Édes anyanyelvünk kategóriában Nagy Dávid (X. E) és Szilágyi Péter (X. C) továbbjutottak a Kárpát-medencei fordulóra Sátoraljaújhelyre. A Versben bujdosó szavalóversenyen pedig Szökőcs Zsófia (X. E) III. helyezést ért el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: