2013-06-14 20:01:38• hírek • Szatmár.ro

Kölcseys győzelem a budapesti Szépművészeti Múzeum vetélkedőjén

Elsők lettek a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium IX. osztályos diákjai a budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye által tizenegyedik alkalommal megszervezett "A diadalív árnyéka" elnevezésű vetélkedőn.

A vetélkedőt általános és középiskolák 5-7., illetve 8-10. évfolyamos diákjai számára hirdettek meg és célja az volt, hogy a résztvevő diákok játékos formában ismerjék meg Róma monumentális épületein keresztül a császárság korának kultúráját. A csapatoknak egy napjainkban játszódó, különös történet keretében mutatták be a korszakot. A történet szereplői a modern kori Rómában kalandozva fedezték fel az épületeket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

A 2012 szeptemberétől 2013 áprilisáig tartó időtartam alatt a mintegy 300 benevezett csapat négy feladatlap megoldására és egy pályamű elkészítésére vállalkozott. A korszakot feldolgozó változatos feladatokat tartalmazó feladatlap megoldására fordulónként négy hét állt a rendelkezésükre. A diákok a feladatlapok kitöltése mellett a pályázati időszak végére egy ókori művészet stílusjegyeihez igazodó római diadalívmakettet kellett készítsenek pályaműként. Az elkészítendő diadalív megtervezéséhez a feladatlapok kitöltése során megszerzett ismeretek nyújtottak segítséget.

A beküldött pályaművek bírálatát négytagú zsűri végezte. A vetélkedő szervezőinek célja ezzel az volt, hogy a diadalívek elbírálásánál minél több nézőpont érvényesüljön, a beküldött műveket minél több lehetséges aspektusból értékeljék. A pályaművek megalkotása a diákoktól nagy munkát igényelt, sokféle tudás, képesség mozgósítását követelte meg, így ennek megfelelően a kész mű értékelése is sokrétű szempontrendszer alapján történt. A zsűri tagjai voltak: Bárd Johanna, grafikusművész, Lakatos Szilvia, régész, László Zsófia, művészettörténész, múzeumpedagógus, Nagy Árpád Miklós, a Szépművészeti Múzeum Antik Osztályának vezetője, régész.

A legjobb pályaművekből készült kiállítás ünnepélyes megnyitója 2013. június 12-én volt a Szépművészeti Múzeumban. A kölcseys diákok tárgyjtutalomban részesültek és június 13-án egy napra vendégül látták őket a verseny szervezői a múzeumban. Itt játékos feladatok révén alaposan megismerték a múzeum antik gyűjteményét, majd különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt: a lányok antik stílusú ékszereket készítettek rézből, a fiúk pedig mozaikot raktak ki apró kövekből.

A Szépművészeti Múzeum által évek óta szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások a neveléstudomány új ágaként egyre nagyobb teret kapnak. Ennek az oktatási módszernek az a célja, hogy a múzeumot közelebb hozza az oktatási intézményekhez. Művelői azt szeretnék elérni, hogy a múzeum mindennapos tanulási környezetté váljon, hogy gazdag kínálatával egy másféle tanulási módra is megtanítsa a fiatalokat. A múzeumpedagógiai foglalkozások kedveznek a konstruktív pedagógiai szemléleteknek, mindazok a tanárok és diákok, akik kipróbálták, pozitív tapasztalatokról számoltak be. Ennek az oktatási módszernek, amely remélhetőleg a közeljövőben Romániában is nagyobb teret kap, az lenne a lényege, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások résztvevői - diákok és pedagógusok egyaránt - a múzeumi tárgyak között átéljék egy adott korszak illetve térség történetét, mindennapjait.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: